Duurzamer melkkarton van FrieslandCampina reduceert CO₂-voetafdruk met 20%

27.01.2021

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn en neemt daarom een voortrekkersrol in duurzaam beleid: zowel op de boerderij, als in productie en verpakking. Het bedrijf in België neemt daarom haar volgende stap met een duurzamer melkkarton voor Campina weidemelk. De nieuwe verpakking bestaat voor 85% uit hernieuwbare materialen en draagt direct bij aan een vermindering van de CO₂-voetafdruk. Dit is een daling van 20% ten opzichte van de vorige brikverpakkingen en betekent dus een forse reductie voor de 3,2 miljoen verpakkingen op jaarbasis.

Duurzamer melkkarton

In 2025 alle verpakkingen herbruik- of recycleerbaar maken: dat is de ambitie van FrieslandCampina en die ligt helemaal in lijn met de engagementen die Fevia vooropstelde in het verpakkingsplan op www.verpakkingen2025.be.

“Deze nieuwe verpakking voor Campina weidemelk is opnieuw een mooi voorbeeld van onze duurzame ambitie over de hele keten, van gras tot glas. We streven naar een voedzaam productportfolio uit duurzame landbouw en productie in duurzame verpakkingen,” aldus Jeroen Van de Broek, CEO bij FrieslandCampina België.

Uit 85% hernieuwbare materialen

Door deze innovatie bestaat de verpakking nu voor meer dan 85% bestaat uit hernieuwbare materialen. Het melkkarton en de dop zijn gemaakt van biobased materialen; geproduceerd uit reststoffen van de suikerrietproductie in plaats van uit plastic. De kartonnen verpakking telt een laagje minder dan de vroegere witte verpakking en is daardoor duurzamer en bruinig van kleur. Bovendien is het Campina melkkarton gemaakt van FSC®-gecertificeerd karton, wat betekent dat het bos waar het vandaan komt op een duurzame manier wordt beheerd.

Het resultaat van deze innovatie? Een directe vermindering van de CO₂-voetafdruk, met een daling van ongeveer 20% ten opzichte van de vorige brikverpakking. De verpakking is uiteraard nog steeds recycleerbaar en mag in de PMD zak.

Klimaatneutraal tegen 2050

Dit is een van de stappen die FrieslandCampina zet in het teken van haar ambitie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn in de hele keten, van gras tot glas. Een ambitieuze opgave waar hard aan wordt gewerkt door ruim 11.400 melkveehouders, waarvan bijna 300 in België. FrieslandCampina zet hen aan om duurzame landbouw te voeren op het vlak van klimaat, energie, dierenwelzijn en biodiversiteit.

Jeroen Van de Broek, CEO bij FrieslandCampina België: “In 15 jaar tijd daalde de ecologische voetafdruk van een liter melk alvast met 26%. De totale emissie van broeikasgassen in België daalt, maar verdere inspanningen blijven nodig (bron: duurzaamheidsmonitor BCZ). Dit doen we niet alleen door middel van onze verpakkingen, maar natuurlijk ook in onze fabrieken en op onze boerderijen. We gaan deze uitdaging aan door bijvoorbeeld te kiezen voor 100% groene stroom, zelf duurzame energie op te wekken met zonnepanelen en in te zetten op elektrisch vervoer. Op die manier willen we onze voortrekkersrol in duurzaam beleid over de hele keten waarmaken.”