Investeringen

De investeringen nemen opnieuw toe

Door de coronacrisis werden sommige investeringen uitgesteld of zelfs geschrapt (-3,7%). In 2021 namen ze sterk toe (+9,2%) en in 2022 bleven ze stijgen (+9,6%).

In waarde bereikten de investeringen een nieuw record: 2,05 miljard euro. Gezien de stijging van de materiaalprijzen zou de groei van de investeringen in "kwantiteit" wel eens anders kunnen zijn.

De voedingsindustrie is nog steeds de grootste industriële investeerder met 22,0% van de investeringen in de verwerkende industrie.

​​​

Investeringsintensiteit zakt

Na een piek in 2017 begon de investeringsintensiteit (die de verhouding tussen de investeringen en de omzet meet) geleidelijk te dalen. In 2022 was de daling echter veel meer uitgesproken door een veel kleinere toename van de investeringen (+9,6%) dan van de omzet (+24,3%).

De afgelopen jaren investeerde de voedingsindustrie een relatief groter deel van haar omzet dan de verwerkende industrie. De gemiddelde investeringsintensiteit over de laatste 15 jaar is zelfs een half procentpunt hoger dan de verwerkende industrie. Maar de kloof wordt kleiner.

De voedingsindustrie blijft een belangrijke investeerder

De voedingsindustrie, inclusief de drankensector, is nog steeds de belangrijkste industriesector wat investeringen betreft, nog vóór de chemische en de staal-industrie.

In 2022 waren de 3 belangrijkste sectoren in termen van investeringen de vervaardiging van bakkerijproducten (399 miljoen euro; +27,2%), de vervaardiging van dranken (367 miljoen euro; -5,5%) en de verwerking en conservering van groenten en fruit (335 miljoen euro; -14,3%). Samen vertegenwoordigen ze 54% van de totale investeringen in de voedingsindustrie.
​​​​​​