Omzet
De omzet kent een sterke stijging
De coronacrisis en de genomen gezondheidsmaatregelen hadden een negatieve impact op de voedingsindustrie. Na een jaarlijkse groei van gemiddeld 3,3% tussen 2015 en 2019, kent het jaar 2020 een lichte terugval met een omzetverlies van 1,8%. De heropleving in 2021 was daarom bijzonder indrukwekkend (+13,1%).
De rest van de verwerkende industrie presteerde ook zeer goed in 2021 (+22,5%) en werkte zo de verliezen van 2020 grotendeels weg. Ze keert daarmee terug naar het niveau van tien jaar geleden.
De Belgische markt herstelt
Na een stagnatie tussen 2011 en 2016, steeg de omzet op de Belgische markt weer jaar na jaar. Sindsdien komt het (kleine) grootste deel van de inkomsten van de voedingsindustrie opnieuw van de Belgische markt. In 2017 en 2018 werd deze immers overschaduwd door de export.
Na een moeilijk jaar 2020, vooral door de sluiting van de horecasector en de beperkingen voor de evenementensector, stijgt de verkoop op de Belgische markt.
Verdeling van de omzet
De verschillende subsectoren vertegenwoordigen een min of meer gelijk aandeel in de omzet, ongeveer 10%. Geen enkele sector springt er specifiek uit. Alleen de vervaardiging van zetmeelproducten en de visverwerking vertegenwoordigen een relatief kleiner aandeel.
Regionale verderling
In 2021 werd 83,1% van de omzet van voedingsmiddelen (exclusief dranken) gerealiseerd door bedrijven in Vlaanderen. Wallonië is goed voor 13,9% van de omzet en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de hekkensluiter met 1,5%.