Omzet

Evolutie omzet voedingsindustrie

De omzet van de voedingsindustrie groeide in 2017 met 5,1% tot 52,6 miljard euro. Hiermee versnelt de groei, die sinds 2009 aanhoudt (met een kleine dip in 2014), opnieuw. Dit mooie resulaat is te danken aan de export. De verwerkende industrie slaagt er eindelijk in terug aan te knopen met de groei na 5 jaar van aanhoudende achteruitgang van de omzet. Ook in vergelijking met de buurlanden doet de Belgische voedingsindustrie het duidelijk beter. Sinds 2013 zien we wel dat de Nederlandse voedingsindustrie een inhaalbeweging aan het maken is.

Jaarlijkse evolutie van de omzet (index 2007 = 100)

 

Binnenlandse markt onder druk

Op de binnenlandse markt staan de volumes van de Belgische voedingsindustrie onder druk. Grensaankopen en internationalisatie van de retailsector maken dat de verkochte volumes met naar schatting 2,2% gedaald zijn.

Verdeling omzet

De verschillende subsectoren zorgen voor een min of meer gelijk aandeel in de omzet, met een aandeel van rond de 10%. Er is niet één sector die er echt bovenuit springt. Enkel de vervaardiging van maalderij- en zetmeelproducten en van bakkerijproducten en deegwaarden neemt een relatief kleiner aandeel in. De drie grootste sectoren in termen van omzet zijn de vleesindustrie, de drankensector (zowel alcoholisch als niet- alcoholisch) en de productie van oliën en vetten.

Omzet per subsector (2017)

 

Regionale verdeling

Meer dan 82,4% van de omzet van voedingsproducten (excl. dranken) werd in 2017 door ondernemingen in Vlaanderen gerealiseerd. Wallonië levert 16,2% van de omzet en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slechts 1,4%.