Omzet

Omzetdaling

De coronacrisis en de genomen gezondheidsmaatregelen hebben een negatieve impact gehad op de voedingsindustrie. Na een gemiddelde jaarlijkse stijging van 3,3% tussen 2015 en 2019, werd die groei in 2020 abrupt afgeremd met een omzetverlies van 1,7%.

Vergeleken met de rest van de verwerkende industrie slaagt de voedingsindustrie er niettemin in om de schade te beperken. Als essentiële sector moest zij tijdens de eerste lockdown van maart 2020 niet tijdelijk haar activiteiten stilleggen zoals veel andere verwerkende industrieën.

 

De omzet in volume daalt opnieuw

In 2017 en 2018 daalde de omzet in volume met respectievelijk -0,4% en -1,2%. In 2019 steeg hij opnieuw (+2,7%). Dit jaar zijn de verkoopvolumes met bijna 3% gedaald, waardoor de goede prestatie van het jaar voordien volledig is tenietgedaan.

In de periode 2013-2020 was de gemiddelde jaarlijkse groei van de omzet in volume vrij zwak aangezien hij onder de 1% (+0,8%) blijft.

 

Grensaankopen kelderen onvermijdelijk

Goed nieuws: grensaankopen van voeding en dranken zijn in 2020 met bijna 30% gekelderd. Dit is uiteraard te verklaren door de sluiting van de grenzen tijdens de eerste lockdown van maart-april en het verbod op niet-essentiële reizen in het laatste kwartaal.

Belgen blijven niettemin heel graag over de grens kopen, want zodra de grenzen in het derde kwartaal heropenden, stegen de aankopen weer naar hun niveau van vóór het coronavirus. Het prijsverschil, een gevolg van de hogere belastingen in België, verklaart dit enthousiasme dat jaar na jaar wordt herhaald (stijging van 10 % tussen 2017 en 2019).

 

Verdeling van de omzet

De verschillende subsectoren zijn goed voor een min of meer gelijk aandeel in de omzet, rond de 10%. Geen enkele sector onderscheidt zich echt. Enkel de productie van maalderij- en zetmeelproducten en de visverwerking nemen een relatief minder belangrijke plaats in.

Verdeling per gewest

In 2020 werd 81,7% van de omzet van voedingsproducten (behalve dranken) gerealiseerd door bedrijven in Vlaanderen. Wallonië maakt 14,7% van de omzet uit en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slechts 1,6%.