Opleidingen

Veel openstaande vacatures

FOREM, het arbeidsbureau van het Waalse Gewest, wijzigde in de loop van 2022 de nomenclatuur van de beroepen. Dat maakt het helaas niet meer mogelijk om zijn statistieken te gebruiken. Daarom zijn hier alleen de gegevens van de VDAB (Vlaams Gewest) opgenomen. 

Na hoge niveaus in 2021 en 2022, daalde het aantal vacatures in de voedingsindustrie dat de VDAB ontving in 2023 met 22%, maar bleef op een hoog niveau.

Deze daling is relatief minder groot bij de industriële beroepen. Het aandeel van de vacatures voor deze beroepen bedroeg in 2023 zelfs meer dan 55%. 

In 2023 vermeldt Alimento dagelijks gemiddeld 5.500 vacatures op de website www.foodatwork.be.

Vacatures in 2023

De vacatures hebben vooral betrekking op technische profielen. Het gaat onder meer om productieoperatoren in de voedingsindustrie, technici voor industriële installaties en elektromechanici voor industrieel onderhoud. Naast deze bijzonder moeilijk te vinden algemene industriële profielen, zijn enkele specifieke profielen voor de voedingssector, zoals slagers en bakkers, dat ook. Verpakking en logistiek zijn ook zeer gevraagde profielen in de voedingsindustrie.