Opleidingen

Knelpuntvacatures

De voedingsindustrie telt veel knelpuntvacatures. In Vlaanderen zijn dat vooral technische profielen. Bijna 85% van het aantal vacatures voor een technicus productieproces en methodes blijft langer dan 90 dagen openstaan. Voor een technicus industriële installaties blijft 35,9% van het aantal vacatures zelfs 180 dagen openstaan. Naast die algemene industriële profielen zijn een aantal specifieke voedingsprofielen zoals uitsnijders, slagers, bakkers en productiemedewerkers bijzonder moeilijk te vinden.

In Wallonië speelt dezelfde situatie zich af. Daarom zijn alle bovengenoemde profielen opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen van Forem. Deze knelpuntberoepen worden enerzijds gemonitord op basis van de moeilijkheid om als bedrijf te rekruteren met de potentiële kandidaten (kwalificatieprobleem, nodige ervaring, talenkennis, werkomstandigheden, etc.). Anderzijds wordt het tekort aan handarbeid gemonitord, want ook daar merken we een tekort aan kwalitatieve kandidaten.

Bron: VDAB

Opleidingen bij Alimento

In 2018 namen 7 bedrijven van de 10 voedingsbedrijven met meer dan 20 werknemers deel aan opleidingen van Alimento, het sectoraal fonds van de voedingsindustrie. De allerkleinste bedrijven waren relatief minder betrokken.

In de voedingsindustrie volgde meer dan 1 werknemer op 5 een opleiding in 2018. Een sterke vooruitgang in vergelijking met 10 jaar geleden: in 2008 was dat maar 1 werknemer op 7  (14%,5).

Rekening houdende dat specifieke opleidingen binnen de voedingsindustrie (voedselveiligheid, hygiëne, kwaliteit, voedingstechnologie) de populairste waren, met een aandeel van 30% van alle gegeven opleidingen.

Bron: Alimento

 

Innovatiewedstrijden

Om jongeren kennis te laten maken met de voedingsindustrie organiseert Fevia elk jaar de Food At Work Student Awards. Zo wordt een nieuwe generatie jongen klaargestoomd om later te gaan werken in de voedingsindustrie.