Toegevoegde waarde

Evolutie toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde van de voedings- en genotsmiddelenindustrie nam ook in 2016 verder toe tot bijna 8,2 miljard euro. Dit is een stijging met 1,7% ten opzichte van 2015. In vergelijking met 2012 nam de toegevoegde waarde van de voedings- en genotsmiddelenindustrie toe met 13%.

In de verwerkende industrie steeg de toegevoegde waarde sinds 2012 met 10%.  Hierdoor is het aandeel van de voedingsindustrie in de totale toegevoegde waarde van de verwerkende industrie toegenomen van 14,8% in 2012 naar 15,2% in 2016. De laatste 3 jaar groeit de toegevoegde waarde in de industrie wel sneller dan deze in de  voedingsindustrie.

Jaarlijkse groei van de toegevoegde waarde in lopende prijzen (2012-2016)​

 

Toegevoegde waarde/omzet

Tenslotte trekt de verhouding toegevoegde waarde/omzet de aandacht. Deze ligt in de verwerkende industrie structureel hoger dan in de voedingsindustrie en in de periode 2013-2016 werd de kloof groter doordat de toegevoegde waarde in verhouding tot de omzet in de verwerkende industrie sneller steeg dan deze in de voedingsindustrie. In 2016 daalde de ratio voor beide.

Toegevoegde waarde/omzet (2012-2016)

 

Regionale verdeling

Vlaanderen genereert 72,6% van de toegevoegde waarde, Wallonië 22,7% en Brussel 4,7%. Hiermee heeft Vlaanderen in vergelijking met de verdeling bij de omzet een iets minder dominante positie.