Verre export

Verre uitvoer

De Verenigde Staten zet zijn steile en continue klim voort in 2017 (+55,9% ten opzichte van 2014 en +16,1% ten opzichte van 2016). Ook de export naar China stijgt in 2017 sterk met een groei van +12,3% en een groei van +83,9% ten opzichte van 2014. Voor het eerst komt Zuid-Korea de top 5 van verre uitvoerlanden binnen. De uitvoer ernaar steeg in 2017 met 16,7% en met 65,9% ten opzichte van 2014.

Bijna 40% van de uitvoer buiten de Europese Unie gaat naar Azië, dat vooral in de laatste jaren een sterke toename in haar aandeel kende. Ook het aandeel van Noord-Amerika nam de laatste jaren toe. Het relatieve aandeel van de Europese landen buiten de EU (bv. Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland) en Afrika ging er de laatste jaren op achteruit, maar steeg het voorbije jaar licht. Het aandeel van Zuid- en Centraal-Amerika daalde licht en van Australië en Oceanië bleef ongeveer gelijk.

Bron: NBB

 

Verre uitvoer per product

De meest geliefde Belgische exportproducten in de verre landen blijven bier en chocolade. Maar ook zuivel en diepvriesgroenten (vooral diepvriesaardappelproducten) scoren sterk.

Onze belangrijke verre uitvoermarkten de Verenigde Staten, China, de Russische Federatie en Canada zijn vooral geïnteresseerd in chocoladeproducten en dranken (bieren). Naar Canada worden ook veel bereidingen van graan (vooral koekjes) uitgevoerd. Voor Japan en China springen ook de groentebereidingen (vooral diepvriesaardappel bereidingen) eruit.

Bron: NBB

 

Top export markten binnen en buiten Europa