Verre export

Top 5 verre uitvoer

De Verenigde Staten zet haar gestage klim voort in 2019 (+68% ten opzichte van 2014 en +12% ten opzichte van 2018). Ook de export naar China kent een sterke stijging in 2019 met een groei van +9% ten opzichte van 2018 en een verdubbeling ten opzichte van 2014. Op de derde plaats staat Japan, waarvan de export nog niet terug op het niveau staat van twee jaar geleden. De export naar Canada nam daarentegen sterk (15%). Saoedi-Arabië komt in de top 5 terecht, na een stijging van de export met 25%.

Ongeveer 38% van de uitvoer buiten de Europese Unie gaat naar Azië (+3%-punt ten opzichte van 2014). Noord-Amerika komt op de tweede plaats met 20% (+3%-punt), gevolgd door Afrika met 16% (-6%-punt).

Bron: NBB

 

Verre uitvoer per product

De meest populaire Belgische exportproducten in verre landen zijn in volgorde: bier, diepvriesgroenten, chocolade, zuivelproducten en koekjes.

Onze belangrijke verre uitvoermarkten, zijnde de Verenigde Staten, China, Japan en Canada zijn vooral geïnteresseerd in chocoladeproducten en dranken (bieren). Naar Canada worden ook veel bereidingen op basis van graan (vooral koekjes) uitgevoerd. Voor Saoedi-Arabië springen de groentenbereidingen (vooral diepvries aardappelbereidingen) uit het oog. Ook zuivelproducten zijn daar sterk aanwezig, en hetzelfde geldt voor China.

Bron : NBB