Verre export

Groeimotor

De verre uitvoer, d.w.z. de export buiten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, kende de laatste jaren een duidelijk grotere groei dan de uitvoer naar de 27 EU-landen. Maar met een daling van 2,4%, werd hij meer getroffen door de coronacrisis (tegenover -1,6% voor de EU-27).

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk kent sinds het Brexit referendum in 2016 een nagenoeg continue daling. In 2020 bedroeg de daling 3,5%.

 

Top 5 verre uitvoer

De Verenigde Staten komen in 2020 tot stilstand met een daling van 5,1%. De export naar China kent in 2020 daarentegen een aanzienlijke vooruitgang met een groei van +15,4% ten opzichte van 2019. Op de derde plaats staat Japan waarvan de export licht stijgt (+1,6%) terwijl de export naar Canada iets daalt (-1,5%). Saoedi-Arabië blijft in de top 5 ondanks een lichte daling (-1,8%).

Ongeveer 38% van de export buiten de EU en het VK gaat naar Azië (+3 pp ten opzichte van 2014).  Noord-Amerika komt op de tweede plaats met 20% (+3 pp), gevolgd door Afrika met 16% (-6 pp).

 

Verre uitvoer per product

De meest populaire Belgische exportproducten in verre landen zijn respectievelijk: bier, diepvriesgroenten, chocolade, zuivelproducten en koekjes.

Onze belangrijke verre uitvoermarkten, zijnde de Verenigde Staten, China, Japan en Canada, hebben vooral interesse in chocoladeproducten en dranken (bieren). Naar Canada worden ook veel bereidingen op basis van graan (vooral koekjes) uitgevoerd. Voor Saoedi-Arabië springen vooral de groentebereidingen (vooral diepgevroren aardappelbereidingen) in het oog, net als voor Brazilië, evenals zuivelproducten.