Voorwoord

Eieren, mosterd, olie en azijn: meng deze vier ingrediënten en je krijgt een heerlijke Belgische mayonaise. Het lijkt eenvoudig, maar elk ingrediënt heeft een specifieke rol en is onmisbaar om tot een goed resultaat te komen. Hetzelfde geldt voor de toekomst van Belgische voeding: door de handen in elkaar te slaan – ondernemers en beleidsmakers – kunnen we samen meer bereiken.

We zijn het land van de lekkere voeding en mogen daar terecht fier op zijn. De wereld roemt de kwaliteit, diversiteit, en innovatie van onze voeding en dranken. Dat levert ons heel wat op: onze bedrijven exporteren steeds meer, ze investeren in ons land en zorgen voor jobs en koopkracht.

Maar we staan ook voor grote uitdagingen. Hoe gaan we de groeiende wereldbevolking voeden met kwalitatieve voedingsproducten? Kan dat met minder druk op het milieu? Hoe maken we van evenwichtig eten en gezond leven de norm? En wat met big data en digitalisering? Stuk voor stuk uitdagingen waarvoor we oplossingen moeten vinden, zonder onze welvaart en jobs op de helling te zetten.

Wij zijn ervan overtuigd dat de oplossingen binnen handbereik liggen. Onze antwoorden vatten we in dit memorandum samen in 4 recepten, die verder bouwen op de pijlers van onze duurzaamheidsstrategie. Achter die recepten zitten engagementen, maar ook duidelijke vragen aan onze beleidsmakers. Geen vage principes, maar 12 concrete ingrediënten waarmee we samen aan de slag willen gaan in de komende legislatuur.

We steken met dit memorandum dan ook de hand uit naar beleidsmakers: stap mee met ons in de keuken om samen te koken aan een welvarende, duurzame en gezonde toekomst voor onze voedingsindustrie, voor de consument en de maatschappij. Laten we er samen voor zorgen dat de mayonaise pakt.

Jan Vander Stichele, voorzitter Fevia
Bart Buysse, CEO Fevia

Geert Vermeersch, voorzitter Fevia Vlaanderen
Nadia Lapage, secretaris-generaal Fevia Vlaanderen

Guy Paternoster, voorzitter Fevia Wallonie
Anne Reul, secretaris-generaal Fevia Wallonie