Le Food Pilot est là aussi pour votre entreprise !

22.05.2023
Ce contenu est seulement disponible en néerlandais

Le Food Pilot de Melle donne la possibilité aux entreprises alimentaires de développer de nouveaux produits et processus… Le Food Pilot accompagne les entreprises, petites et grandes. Confiance et confidentialité sont essentielles dans ce parcours. Plus de 90 machines de transformation alimentaire, des laboratoires accrédités et des conseillers sont à votre disposition.

Wie maakt gebruik van de Food Pilot?

“Sinds de start van de Food Pilot in 2011 ging het aantal piloottesten maal 4! Er worden meer dan 600 testen per jaar uitgevoerd!

Van de meer dan 100 bedrijven die jaarlijks beroep doen op de Food Pilot, zijn 60% regelmatige opdrachtgevers. Elk jaar zijn er 30% nieuwe klanten. Naast grote bedrijven, is een groot aandeel kmo’s (38%) en maken ook hoeveverwerkers gebruik van de testfaciliteiten. Het grootste aandeel opdrachtgevers zijn producenten van alternatieve eiwitbronnen (21%), verwerkers van zuivel (16%), zuivelanalogen (13%) en verwerkers groenten (14%).

Nood aan advies?

De Food Pilot verleent ook technologisch advies. Elk jaar maken zo'n 200 bedrijven gebruik van deze gratis en verkennende begeleiding. Wil je een advies vooraleer je nieuwe verwerkingsmachine aankoopt? Of advies over ingrediënten en receptontwikkeling, de optimalisatie van het proces, of info voor op het etiket? Of zoek je hulp in het doorgronden van een kwaliteitsprobleem? We zetten de gepaste expert mee aan tafel. De Food Pilot zoekt graag mee naar een passende oplossing.

Wat is nieuw?

Recent Kreeg de website van Food Pilot een update. Zo werd de zoekfilter om geschikte piloottoestellen te vinden vernieuwd. Ook de pilot plant zelf breidde uit. Food Pilot investeerden in een volledig nieuwe eiwitextractielijn voor verwerking van ruwe eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt. Omdat Vlaanderen volop inzet op een omschakeling naar een meer plantaardig voedingspatroon, kwam Minister Jo Brouns in november 2022 deze eiwitextractielijn officieel inhuldigen.

Daarnaast investeert de Food Pilot in een toestellenpark op labschaal (0,5 tot 5 kg) om al in een vroege verkennende fase piloottesten te kunnen doen, wanneer slechts kleine hoeveelheden grondstoffen beschikbaar zijn. Daartoe behoren een lab sproeidroger, lab high moisture extruder, en staat onder meer de aankoop van een lab fluidized bed droger en lab UHT voor najaar 2023 gepland.

Analyse mogelijkheden?

In de labo’s van ILVO kan je terecht voor bepaling van voedingswaarde, houdbaarheid en allergenen voor vermelding op het etiket van producten. Daarnaast worden geavanceerde analyses ingezet voor complexere voedingsvraagstukken zoals beheersing van voedingspathogenen, reiniging en desinfectie van de productiesite, geur- en smaakafwijking van voeding, residudetectie, bepaling van genetisch gewijzigde organismen (GGO’s), enz. Meer dan 80 analyses vallen onder accreditatie en een veelvoud gebeurt in geaccrediteerde omgevingen.

Noteer ook in je agenda!

Food Pilot is een initiatief van ILVO en Flanders’ FOOD.