Innovatie

afbeelding

Veel O&O in de bedrijven

In 2022 voerden meer dan 3 op de 5 voedingsbedrijven onderzoek en ontwikkeling (O&O) intern uit. Dit aandeel ligt boven het gemiddelde van de sectoren van verwerkende nijverheid (61,7%).

In vergelijking met zijn Europese concurrenten staat de Belgische voedingsindustrie op de 3e plaats, na de Finse (74,3%) en Ierse (65,9%) voedingsindustrieën.

afbeelding

Intensief gebruik van AI

De Belgische voedingsindustrie is de grootste gebruikers van kunstmatige intelligentie in de Europese Unie. Bijna één bedrijf op vijf (18,7%) gebruikt minstens één technologie op het gebied van artificiële intelligentie.

AI verwijst naar systemen die technologieën gebruiken zoals text mining, computer vision, spraakherkenning, natuurlijke taalgeneratie, machine learning of deep learning. AI-systemen kunnen gebaseerd zijn op software (bv. beeldherkenningssoftware) of ingebed zijn in apparaten (bv. autonome robots).

Het feit dat de voedingsindustrie moeite heeft om gekwalificeerde arbeidskrachten te vinden en één van de hoogste loonkosten heeft binnen Europa, speelt zeker een belangrijke rol.