27.04.2022

Food Forward Event

Events door Fevia

Food Forward, het upcoming inspiratie- en netwerkevent van de Belgische voedingsindustrie, zal doorgaan op 27 april vanaf 13u30 bij Docks Dome in Brussel. We hopen je daar eindelijk opnieuw live te ontvangen, met een feestelijke netwerkreceptie! We schotelen je ook een resem inspirerende sprekers voor rond trends in onze sector. En je kunt letterlijk proeven van de voeding van morgen, ontwikkeld door de deelnemers aan de Food at Work Ecotrophelia Awards. Kortom, mis Food Forward niet en schrijf je hieronder alvast in!

Hieronder ontdek je het programma van de namiddag, waar studenten en voedingsprofessionals je inspireren over de toekomst van onze voeding. Afsluiten doen we met een feestelijke netwerkreceptie die je absoluut niet wilt missen.

In samenwerking met Flanders’ FOOD, Wagralim en Alimento organiseren we 8 korte voordrachten rond de voeding van de toekomst, in de stijl van de bekende TED-talks. Verwacht je aan topsprekers die je inspireren rond onderwerpen als smaakvolle voeding, de zoektocht naar technische medewerkers, het potentieel van hoogwaardige eiwitten op basis van groene energie of de opportuniteiten van valorisatie van nevenstromen.   

Smaak is en blijft dé belangrijkste drijfveer voor consumenten om een voedingsmiddel aan te kopen (14u)

Het belang van sensorische kwaliteit voor consument-gerichte productontwikkeling van voedingsmiddelen staat centraal in deze TED talk! Kunnen cross-modale interacties tussen zintuigen helpen bij succesvolle herformulering van evenwichtige voedingsmiddelen? Welke uitdagingen staan ons te wachten om duurzame én tegelijkertijd smaakvolle voeding voor de toekomst te ontwikkelen? Kan je de smaak van de consument meten met een instrument? Zal artificiële intelligentie een revolutie te weeg brengen bij sensorische consumententesten van voedingsproducten?

 • Spreker: Inge Dirinck (Technologisch Adviseur SENSTECH)
 • Nederlandstalige sessie

De juiste technologische ondersteuning maakt van werknemers mee werkondernemers (14u15)

Het vinden of het behouden van een "geschikte" medewerker. Het is vandaag een van de grootste uitdagingen voor (voedings)bedrijven. Maar wat kan helpen om uw werknemers gemotiveerd te maken of te houden? Door het werk anders of slimmer te organiseren, een arbeidsorganisatie met lerende jobs te creëren en in te zetten op ondersteunende digitale technologieën, kan je als bedrijf heel wat stappen zetten.

 • Sprekers: Karl Boumans (Innovation Manager Flanders' FOOD) &  Frank De Craecker (Organisatiedeskundige Workitects)
 • Tweetalige sessie (NL/FR)

L'ACV, une boussole environnementale et scientifique pour une communication objective (14u30)

La plus part des entreprises se sont engagées dans la voie de la durabilité et tentent de réduire leurs empreinte environnementale. La stratégie est faite de choix parmi diverses alternatives comment opter pour celle qui soutiendra les défis environnementaux qu’il faudra alors justifier auprès des stakeholders toujours plus connectés à l’entreprise »

 • Orateur: Prof Angélique Léonard, ULiège
 • Session francophone

Power to Protein: eiwitten uit bacteriën zijn het voedsel van de toekomst (14u45)

Kunnen we op een duurzame manier hoogwaardige eiwitten maken van groene energie en CO2? De bacteriën van Avecom bieden de oplossing.

 • Spreker: Stijn Boeren of Stefaan Depaetere, Avecom
 • Nederlandstalige sessie

Comment la fermentation va changer notre vie (15u30)

La fermentation est partout : dans notre environnement comme dans nos entrailles. Des premiers pains ensemencés spontanément par des levures et bactéries il y a plus de 5000 ans, aux micro-organismes de demain spécialement élevés pour produire des effets sur notre santé, réduire le stress, améliorer l’humeur… en passant par les aliments fermentés et les fibres qui nourrissent le microbiote intestinal, rien de tout cela ne serait possible sans la fermentation. Sa compréhension et sa maitrise ont façonné l’alimentation et le patrimoine gastronomique depuis des siècles, elles façonneront notre santé à l’avenir.

 • Orateur : Nicolas Guggenbühl, Senior Nutrition Expert Karott' - Professeur de Nutrition & Diététique HE Vinci
 • Session francophone

Op zoek naar een creatieve oplossing voor je knelpuntvacatures? (15u45)

Laat je eigen talenten doorgroeien via interne doorstroom- en omscholingstrajecten. Hoe trigger je de intrinsieke motivatie bij eigen werknemers? Ontdek hoe Ab InBev hiermee omgaat.

 • Spreker: Didier Van Aelst, Ab InBev
 • Nederlandstalige sessie

Nevenstromen als deel van de oplossing in de huidige grondstoffencrisis (16u)

Valorisatie van nevenstromen uit de agrovoedingsindustrie kent vele uitdagingen. In deze presentatie gaan we dieper in op de lessen uit het verleden en geven we ook een inkijk in de strategie voor de toekomst.

 • Spreker: Marie Demarcke en Ellen Martens (Innovation Managers Flanders' FOOD)
 • Nederlandstalige sessie

Du réactif au proactif : prendre au sérieux les crises et ruptures (16h15)

Comment les crises peuvent générer l’innovation ?

 • Orateurs : Olivier Wathelet, docteur en anthropologie (Users Matter) et Béatrice Alié, responsable de l’Intelligence économique à la SOGEPA
 • Session francophone

Wat eten we morgen? Dat is de vraag van de Belgische voedingsindustrie voor de komende 3 jaar. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze voeding duurzaam is, en tegelijk ook innovatief? Het antwoord vind je bij de studenten van de Food At Work Ecotrophelia Awards. De 16 teams laten je proeven van hun voeding van de toekomst, en jij mag stemmen voor de publieksprijs.

Benieuw naar wat ze voorschotelen?
Ontdek hier het overzicht en stem alvast voor jouw favoriet! 

We kijken er allemaal naar uit: elkaar opnieuw mogen ontmoeten en samen genieten van heerlijke Belgische voeding en dranken. Het Food Forward Event sluiten we af met een feestelijke netwerkreceptie waar we samen het glas heffen.

​​​

 

Schrijf je hieronder in voor het Food Forward Event