- Kalender
- Food Forward Event 2023
Food Forward, waar innovatie en inspiratie rond de voeding van de toekomst centraal staan, gaat dit jaar door op 26 april 2023 bij Technopolis (Mechelen). We hopen je opnieuw te ontvangen op het inspiratie- en netwerkevent van de Belgische voedingsindustrie. Verwacht je aan een boeiend programma, met een reeks inspirerende sprekers rond uitdagingen in onze sector. En neem letterlijk een voorsmaakje van de voeding van de toekomst, ontwikkeld door de food heroes van morgen. Kortom, wees er zeker bij en schrijf je in via onderstaand inschrijvingsformulier!
In samenwerking met Flanders’ FOOD, Wagralim en Alimento presenteren we 8 "Food Forward Talks", inspirerende voordachten in de stijl van de bekende TED talks rond de voeding van de toekomst, met een knipoog naar de 4 pijlers van de duurzaamheidsroadmap van de Belgische voedingsindustrie. Verwacht je aan topsprekers die je inspireren rond trends en uitdagingen voor onze sector.
Wie zoekt die vindt? Een overzicht van wat mensen (hopen te) vinden in media over voeding (14u)
Of het nu gaat over recepten in een magazine, een kookwedstrijd op televisie of een influencer op sociale media met een keukentip, mediaberichten over voeding lijken wel alomtegenwoordig. Maar hoe bepalen mensen in deze jungle van voedingsberichten aan dewelke ze aandacht willen geven en aan dewelke niet? Deze presentatie van de doctoraatsonderzoekers verbonden aan het InFlOOD project, FWO en de UAntwerpen brengt in kaart wat mensen binnen voedingsmedia zoeken en wat ze effectief vinden. Door een beter begrip van deze (onvervulde) verwachtingen in voedingsmedia, kunnen we communicatie-opportuniteiten bloot leggen: wat zijn populaire insteken en waar blijft het publiek nog op zijn honger zitten?
Info sprekers
- Isabelle Cuykx, PhD onderzoeker U Antwerpen
- Nederlandstalige sessie
Dichotomie entre réalité de terrain et idéal, comment aborder sa transition industrielle tout en conservant ses principes ? (14u15)
De l'idée à l'automatisation. Ce Ted Talk nous plongera dans le parcours d'une entreprise innovante en perpétuel tiraillement entre idéal et réalité de terrain. Comment l'entreprise Ecopoon a t'elle réussi le pari de passer de l'idée à l'industrialisation de son concept? Comment rendre techniquement et économiquement viable, la valorisation d'un co-produit issu d'une autre industrie? Quel rôle a joué leur partenaire, Desimone, chargé de l'automatisation des process? Et enfin, où en sont-ils aujourd'hui et que reste t'il à faire?
Info orateurs:
- Vanderheyden Maxime, administrateur délégué, Ecopoon
- Soyez Axel, administrateur délégué, Desimone
- Session en Français
Digitaliseer jij mee op mensenmaat? (14u30)
Pomuni werd recent bekroond als kersvers Factory of the Future. Brecht Dehasque toont vanuit zijn ervaring als jonge food hero en nauw betrokken bij het digitaliseringsproces hoe Pomuni hiertoe kwam en welke de volgende uitdagingen zijn.
Info spreker:
- Dehasque Brecht, Product Technoloog bij Pomuni
- Nederlandstalige sessie
Dare to reinvent! (14u45)
Hi there, What’s Cooking?
Ter Beke verandert zijn naam na 75 jaar, en wordt What’s Cooking?. Naast een nieuwe naam en een nieuw logo, is ook hard gewerkt aan een vernieuwde koers met nieuwe concrete commitments. Centrale vraag is hoe we als business kunnen bijdragen aan duurzame keuzes meer vanzelfsprekend maken.Zichzelf voortdurend heruitvinden is KEY! Innovatie, maar ook ‘bringing outside in’ dragen daartoe bij. Maar hoe begin je daaraan? Wat is de relevantie om eigen innovatie te delen met anderen?
Een getuigenis van Maybritt & Ruslan, de twee founders van Davai Dumplings, én van de What’s Cooking? CEO Piet Sanders, geven weer wat de redenen zijn om als kleine en grote speler samen in zee te gaan, kennis te delen en groei na te streven. Een verhaal waarbij ze dag na dag, gezamenlijk kleine stappen groot proberen maken!
Info sprekers
- Piet Sanders, CEO What’s Cooking Group
- Maybritt Devriese, Co-founder Davai Dumplings
- Nederlandstalige sessie
Co-création : comment optimiser et accélérer la conception de nouveaux produits grâce à une approche d’innovation itérative et centrée utilisateur ? (15u30))
Développer des plateformes de produits innovantes et créatrices de valeur est souvent une tâche ardue pour les équipes marketing et R&D du secteur agroalimentaire. En collaborant tout au long du processus d’innovation avec les consommateurs, la société Père Olive s’assure de lancer des produits performants sur le marché.
Infos orateur(s)
- Justine FRANCOIS, Trendy Food Senior Brand Manage, LABEYRIE FINE FOODS - Père Olive
- Session en Français
Eco-productie: Op naar slimmer water- en energieverbruik in de voedingsfabriek!” (15u45)
“Een jaarlijks terugkerend watertekort door droogteproblemen, dure grondstoffen en hoge energieprijzen door de oorlog in Oekraïne: het zijn geen gemakkelijke tijden voor producent en consument. Ook de Vlaamse voedingsbedrijven kampen met vragen: Wat als er plots geen water meer uit de kraan komt? Wat als de energiefactuur niet betaalbaar is? Daarom zetten bedrijven volop in op innovatie rond eco-productie. Welke stappen zetten bedrijven om de eco-fabriek van de toekomst te worden? Is dit een fabriek van aliens en robots of vooral mensen? Dit alles kom je te weten in deze sessie.”
Info sprekers
- Eline Stuyven & Arne Huyst, Innovatie managers bij Flanders’ FOOD
- Nederlandstalige sessie
Réconciliez humain et performance via les labs d'innovation (16u)
Les entreprises du secteur alimentaire sont soumises à de nombreuses exigences de performance et de sécurité alimentaire. La faisabilité du travail est aussi très important pour garder les travailleurs motivés et pour diminuer l’absentéisme. Solarec, participant au labs d’innovation créés par Workitects et le LENTIC pour Alimento afin de répondre à cette thématique, partage avec vous ses expériences avec le lab d’innovation : les enjeux et bénéfices.
Infos orateurs :
- Plus d'informations suivront
- Session en Français
Une filière locale du champ à l’assiette : le pari de la protéine végétale (16u15)
Le Ted Talk nous montrera qu’il est possible de relier une initiative locale et durable en agriculture, une entreprise industrielle renommée et une start-up innovante pour repenser une filière agroalimentaire et répondre aux aspirations du consommateur.
Infos orateurs
- Eric Bosly, CEO Cosucra et Clothilde de Montpellier, Administratrice déléguée Farm4Good
- Session en Français
De studenten van de Food At Work Ecotrophelia Awards geven met hun innovatief en duurzaam voedingsproduct een antwoord op de vraag “Wat Eten We Morgen?”. De 15 teams laten je proeven van hun voeding van de toekomst, en jij mag stemmen voor de publieksprijs.
Na deze dosis inspiratie en innovatie, sluiten we het Food Forward Event af met een gezellige netwerkreceptie met een drankje en een hapje. Hopelijk ben je ook van de partij?
Schrijf je hieronder in voor het event
Technopolis Mechelen
Technologielaan, 2800 Mechelen