De Zuivelarij tegen voedselverspilling dankzij kaasweibrood

24.05.2023

De Zuivelarij ken je waarschijnlijk als de makers van berloumi, de Berlaarse versie van halloumi. Maar wist je dat ze ook het brein zijn achter kaasweibrood? Zaakvoerder David De Coster ontwikkelde een brood op basis van het restproduct dat ontstaat als je kaas maakt: kaaswei. Op die manier krijgen ook de reststromen van het productieproces een tweede leven. 

Voedzame restjes

Zelf bakt De Coster al jaren zijn brood met kaaswei. Op een workshop rond voedselverspilling raakte hij aan de praat met een verantwoordelijke van Bio-Planet, die het kaasweibrood aan de man wou brengen. Zo ontstond een duurzaam project om de aanzienlijke kaasreststromen te verwerken tot een hoogwaardig dagelijks product. De sociale bakkerij Compaan gaat met de kaaswei aan de slag en bakt biologisch weibrood dat je nu in enkele Bio-Planet-winkels kan kopen.

Dit bijzondere, aromatische brood is slechts het begin. Door in te zetten op creatieve oplossingen, spaart De Zuivelarij kosten uit die ze vroeger moest betalen om de kaaswei af te voeren. Aangezien Compaan niet alle reststromen kan verwerken, blijft De Coster andere voedselproducten ontwikkelen. Zo verwerkte hij ook al kaaswei in rijstpap, soep en bier, veelbelovende projecten die nog in de ontwikkelingsfase zitten. To be continued!

Lekker van bij ons

Met dit innovatieve project was De Zuivelarij een van de vijf genomineerden voor de BioVLAM 2022, de prijs voor de meest gepassioneerde bio-ondernemer die uitblinkt in innovatie en duurzaamheid. De kaasmakerij denkt goed na over duurzame productie en stelt de korte keten centraal. Door elk product te maken met de melk van één lokale landbouwer, verkorten ze de keten en versterken ze de band tussen boer, producent en consument.

Zo’n 20% van zijn omzet is bio, want De Coster stelt biologische producten op prijs: “Als je bio koopt, ben je als consument bereid om de milieukost van je voeding mee te betalen, zoals ervoor zorgen dat de bodem rijk en vruchtbaar blijft. Ook de focus op dierenwelzijn vind ik belangrijk, zoals meer ruimte en biovoeding. Dus de werkelijke ecologische kost van onze voeding wordt in bio meegerekend. En dat vind ik zeker de meerwaarde van bio.”