Duidelijkheid voor de export van dierlijke producten naar het Verenigd Koninkrijk

19.06.2023

Vanaf 31 oktober zullen er gezondheidscertificaten voorzien moeten worden voor bepaalde levensmiddelen die naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd worden. Tot nu toe was het voor veel producten onduidelijk tot welke risicocategorie ze zouden behoren. Lees snel dit artikel en ontdek in welke risicocategorie jouw producten vallen. 

De risicocategorie voor levensmiddelen

Levensmiddelen die naar het VK geëxporteerd worden zullen vanaf 31 oktober 2023 opgedeeld worden in een lage, medium en hoge risicocategorie. Voor de verschillende categorieën zullen verschillende verplichtingen gelden. Voor levensmiddelen behorend tot de medium en hoge categorie zal je een gezondheidscertificaat moeten kunnen voorleggen. Meer informatie hierover vind je in ons eerdere artikel.  

Hoe weet ik of er een gezondheidscertificaat nodig is?

De Britse overheid heeft een overzichtslijst gemaakt van de levensmiddelen die naar het VK geëxporteerd kunnen worden. Aan alle categorieën levensmiddelen is er een code toegekend, aan de hand waaraan de risicocategorie bepaald kan worden. Meer info vind je op de VK website.

De Britse overheid heeft een tool ontwikkeld op haar overheidswebsite waarmee je de codes voor je product kunt bepalen. Een overzicht van alle goederen en hun codes vind je terug via deze link

Laat je stem horen :
Fevia heeft een korte enquête gemaakt om input te krijgen over de aankomende verplichtingen van de Brexit en uw bekommernissen hieromtrent. Deze data zullen onder meer gebruikt worden in het FIT seminarie over de Brexit dat zal doorgaan op 29 juni 2023. Aarzel niet en geef snel je input via deze link.