Fevia steunt de campagne #OpenDeHoreca

13.04.2021

Vorige week stelde Fevia de economische cijfers voor van de Belgische voedingsindustrie. Onze sector is hard getroffen, maar niet geveld. Als grootste industriële investeerder en werkgever, willen we gezond uit de crisis raken en werk maken van de economische relance in ons land. We geloven dan ook dat het veilig heropenen van de horeca, inclusief een concreet stappenplan met ondersteunende maatregelen, een deel is van de oplossing.

Een veilige heropening van de horeca en eventsector

In 2020 kreeg het coronavirus ook onze essentiële sector te pakken, maar we belandde gelukkig niet op intensieve zorgen. Met dank uiteraard aan de blijvende investeringen en inspanningen van onze voedingsbedrijven zelf en hun food heroes. Maar wanneer we voorbij de globale cijfers van de sector kijken, dan zien we helaas wel dat bijna 30% van onze bedrijven in financiële moeilijkheden komen. Vooral de vele toeleveranciers van de horeca, eventsector, grootkeukens (scholen, bedrijfsrestaurants, …) en travel retail, dreigen echt in de problemen te komen.

Naast het omzetverlies dragen onze bedrijven immers verder de vaste kosten en de gestegen kost van de productie en de lagere productiviteit. De test- en vaccinatiestrategie verder uitrollen en zo mogelijk versnellen is nu de grootste prioriteit. Maar we pleiten tegelijk voor een spoedige, gecontroleerde en veilige heropening van de horeca en eventsector (op 1 mei) met een concreet stappenplan met ondersteunende maatregelen, ook voor de getroffen toeleveranciers.

Een stil café kan je ook wakker houden

Met die boodschap vragen horecaondernemers om op 1 mei open te kunnen gaan. Ook Fevia steunt de campagne ‘Open de Horeca’, samen met de federaties Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel, Fédération HoReCa Wallonie, de Belgische Brouwers, de Federatie van Belgische Drankenhandelaar (FeBeD), Vinum&Spiritus en de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankindustrie (VIWF).

We zijn ervan overtuigd dat de horeca, samen met haar toeleveranciers, een onderdeel is van de oplossing. Een veilige heropening van de horeca vanaf 1 mei is dus van essentieel belang om niet alleen onze economie en het mentale welzijn van de Belgen te redden, maar ook om de pandemie onder controle te houden. Elke dag telt!