Fost Plus zal meer plastic verpakkingen recycleren

03.02.2017

Fost Plus moet een uitgebreidere inzameling en recyclage van plastic verpakkingen testen tegen eind 2017. Hiervoor worden diverse projecten en studies uitgevoerd onder de noemer “P+”.

Waarover gaat het?

Eind 2014 heeft de overheid aan Fost Plus de opdracht gegeven om de inzameling van restplastics te promoten en om proefprojecten te voeren rond een uitbreiding van de Plastic-fractie van het PMD. Hiervoor voert Fost Plus het grootschalige P+ project uit.

P+ verwijst naar alle mogelijke scenario’s om de inzameling en recyclage van plastic verpakkingen te stimuleren. Enerzijds lopen er 6 P+MD proefprojecten in 6 gemeentes. Hier werd de blauwe PMD zak vervangen door een paarse P+MD zak, waarin meer soorten plastic verpakkingen mogen. Drie scenario’s worden uitgetest:

  • Scenario 1: Paarse zak voor alle kunststof verpakkingen, folies inbegrepen
  • Scenario 2: Paarse zak voor harde kunststof verpakkingen + andere zak voor de folies
  • Scenario 3: Paarse zak voor harde kunststof verpakkingen; folies in het restafval

Daarnaast worden de zogenaamde “Artikel 8” scenario’s verder bekeken. Dit verwijst naar Art. 8 van de erkenning van Fost Plus. Gemeentes of intercommunales kunnen op eigen initiatief namelijk bijkomend verpakkingsmateriaal inzamelen en daarvoor een vergoeding krijgen van Fost Plus vb. inzameling van isomo, bloempotten, … op het containerpark, ophaling van roze zakken voor gemengde plastics in bepaalde gemeentes, …

Proefprojecten P+MD

De inwoners van de gemeentes Wervik, Waregem, Aalter, Hannut, Marchin en Frameries gebruiken sedert een jaar een paarse P+MD zak. Per inwoner werd hierdoor gemiddeld 3,7 kg extra verpakkingsmateriaal ingezameld op jaarbasis, wat een stijging is van 25% t.o.v. de PMD inzameling. Er is echter nog ruimte voor verbetering. Daarom werd er een extra communicatiecampagne richting de burger gelanceerd en werden de proefprojecten met een jaar verlengd.

Uiteraard wordt niet enkel opgevolgd hoeveel P+MD er ingezameld wordt. De sortering van de plastics wordt ook nauw opgevolgd in de 4 betrokken sorteercentra. De recyclagemogelijkheden worden grondig bekeken door recyclageproeven op te zetten met de ingezamelde plastics. Daarnaast komen een consumentenonderzoek aan bod, analyses van de samenstelling van het restafval en een benchmarkstudie bij de buurlanden.

Niet in het minst is er opdracht gegeven aan het studiebureau RDC om een grondige analyse uit te voeren van de milieu- en economische aspecten van de verschillende P+ scenario’s.

De komende maanden kunnen we al heel wat resultaten verwachten van deze studies.

Wat komt er nog bij kijken?

P+ heeft een impact op alle aspecten van de werking van Fost Plus.

Zo is de berekening van het groene punt, die aan de basis ligt van de financiering van Fost Plus, te herbekijken. Dit kan effect hebben op alle materialen, niet enkel op de plastics. De discussies hierover zijn al opgestart.

Een ander aspect is preventie: Fost Plus zal bestaande guidelines rond “design for recycling” samenbrengen en delen onder de leden.

Ook de link met andere strategische dossiers binnen Fost Plus (met name statiegeld en zwerfvuil) komt aan bod.

Het P+ verhaal vergt bovendien een hele aanpak op PR/PA niveau. Zo werden pers en parlementairen recent uitgenodigd bij twee sorteercentra om te tonen dat er heel wat komt kijken bij P+.

Conclusies rond P+

De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar er zijn nog technische beperkingen om te overwinnen. Zo is er voor een aandeel van het extra ingezamelde plastic nog geen afzetmarkt vandaag.

De Raad van Bestuur (RvB) van Fost Plus (waaronder heel wat voedingsbedrijven alsook FEVIA) is principieel akkoord met een uitgebreidere inzameling van plastics. De mogelijke scenario’s moeten echter grondig geëvalueerd worden om de optimale manier te vinden om P+ in te voeren.

Die invoering kan wat de RvB betreft dan ook pas in de volgende erkenningsperiode van Fost Plus (2019-2023).