Meer dan soep en patatten: voorbeeldacties tegen voedselverlies

29.10.2018

Wat kan jij als voedingsbedrijf doen om voedselverlies te verminderen? Laat je inspireren door wat andere bedrijven ondernemen. We zetten 2 initiatieven met en van McCain in de kijker: het sociale project enVie en een heuse patathon. 

Samen voedselverlies verminderen

De strijd tegen voedselverlies ligt Fevia en haar leden-bedrijven nauw aan het hart. Zo tekende Fevia Vlaanderen de Engagementsverklaring tegen voedselverlies en werkt ze mee aan de Roadmap Voedselverlies in Vlaanderen.

Voedingsbedrijven ondernemen al sinds jaar en dag acties om hun verliezen terug te dringen en dus hun efficiëntie te verhogen. Toch zijn nog steeds bijkomende acties mogelijk, om verliezen te verminderen in het bedrijf zelf, bij de consument of elders in de keten.

Heeft u ook een voorbeeld van een concrete actie die voedselverlies vermindert? Laat het ons zeker weten (lds@fevia.be). Zo kan u ook uw collega-bedrijven inspireren

EnVie: een soep boordevol engagement 

 

enVie is een nieuwe sociale onderneming die verse soepen op de markt brengt. Soepen vol engagement. enVie heeft twee doelstellingen: langdurig werklozen te werk stellen en groentesurplus verwerken. De onderneming werd in september 2018 officieel gelanceerd, maar daar ging al een heel traject aan vooraf. Achter enVie staan een bijzonder gemotiveerd team, maar ook 5 sterk geëngageerde partners. Zij bieden het project de nodige financiële en structurele ondersteuning. Hierdoor kon een idee ook effectief werkelijkheid worden en krijgt het alle slaagkansen.

  • McCain België, producent van aardappelproducten, biedt strategische en logistieke steun vanuit een sociaal engagement
  • Colruyt Group biedt haar distributienetwerk en retailkennis aan
  • Randstad Group stelt de werkploegen samen voor enVie
  • REO Veiling, een Belgische groenten- en fruitcoöperatie, levert overschotten van verse groenten afkomstig van Belgische telers
  • De Belgische Federatie van de Voedselbanken steunt enVie als ethische partner en zet haar expertise in

De groenten die gebruikt worden om de enVie soepen te maken zijn verse Belgische kwaliteitsgroenten. Ze komen rechtstreeks van het veld, maar vinden geen afnemers omdat er al een overschot is op de markt of omdat ze niet aan de gangbare criteria voldoen (grootte, kleur, enz.). Tijdens het eerste jaar van bestaan verwacht enVie al 40 ton groenten van het voedselverlies te redden. Op 2 jaar tijd willen ze 100 ton groenten verwerken. Twee liter soep bevat 1 kg verse groenten.

De ambitie is om de werknemers binnen enVie te laten doorschuiven: langdurig werklozen worden aangenomen, opgeleid en nadien geholpen om een nieuwe, stabiele job te vinden.

Graag meer informatie? Ga naar de website van Envie of bekijk de video 

Patathon

McCain organiseerde recent ook enkele Patathons. Tijdens deze events ging een hele groep vrijwilligers aan de slag om aardappelen op het veld te verzamelen. Deze aardappelen waren achtergelaten door de machines en zouden anders verloren gaan voor menselijke consumptie. Het verzamelen van achtergebleven groenten op het veld is in het Frans gekend onder de term "glanage". De verzamelde aardappelen werden aan de Voedselbanken geschonken. In Tourinnes-saint-Lambert werden zo bijvoorbeeld 1,4 ton patatjes ingezameld en geschonken.

Zie ook hier voor meer info