Van de Verenigde Staten tot Japan: ken jij deze voedingstrends?

07.11.2022

Onze Belgische voedingsbedrijven exporteerden vorig jaar voor liefst 30 miljard euro aan voeding en dranken. Dat is de helft van hun totale omzet. Export zorgt dus voor dat we in ons land kunnen blijven investeren en innoveren. Reden genoeg om onze blik op de wereld te richten en met ons promotiemerk Food.be – Small country. Great food.” onze troeven uit te spelen. Van Japan tot de Verenigde Staten en Dubai: een overzicht van de trends die wij tegenkwamen. 

#WeAreFoodBE

Voedzaam en vers voor de VS

We beginnen met de Verenigde Staten, want die blijven veruit de belangrijkste verre exportbestemming voor de Belgische voedingsindustrie, goed voor een omzet van 700 miljoen euro in 2021. De Amerikaanse consument blijft verzot op onze chocoladeproducten en koekjes en ons bier blijft er heel populair. Maar wat opvalt, is dat onze diepvriesgroenten en -aardappelproducten aan een steile opmars bezig zijn, van een beperkte export in 2017 naar 87 miljoen euro in 2021. 

Hoe verklaar je dat? We vroegen het aan David Wilson van Green Seed North America: “De Amerikaanse consument gaat bewuster om met zijn of haar gezondheid. We zien de laatste 2 jaar een verschuiving in het consumptiepatroon, met een toenemende vraag naar voedzame en verse voeding. “De Amerikaan kookt vaker thuis. Daar speelde de coronapandemie wellicht een rol in”, verklaart David. 

“Tegelijk zien we dat de consument zichzelf nog graag verwend. Ook de vraag naar alcoholische dranken, zoute snacks en zoetwaren stijgen. Binnen het zoetwarensegment zien we dat Millenials en GenZ op zoek zijn naar disruptieve en authentieke merken en de voorkeur geven aan producten die bijvoorbeeld minder suiker bevatten.”

Onze klassiekers houden Japan in de ban

De Japanse consument hecht veel belang aan kwalitatieve en veilige voeding en is bereid om daar een prijs voor te betalen. Verder maken klassieke rijstgerechten vaker plaats voor westerse maaltijden die vlees, eieren en zuivelproducten bevatten. Door hun drukke levensstijl zijn ook gemak en gezondheid belangrijke factoren in de aankoopbeslissing van de Japanse consument. 

Vincent Goossens, International Trade Officer van Flanders’ Investment & Trade in Tokyo, ziet een aantal opportuniteiten op de Japanse markt:

“Japan is onze derde grootste overzeese exportmarkt, met een omzet van 205 miljoen euro in 2021. We exporteren voornamelijk chocoladeproducten, groenten- en fruitbereidingen, koekjes- en graanproducten en dranken. Het Europees-Japans economische partnerschapsakkoord, dat in 2019 in werking trad, gaf een boost aan onze exportcijfers. Hierdoor vielen namelijk de meeste invoertarieven weg,” vertelt Tine Vandervelden, International Business Director bij Fevia. “Het zal dan ook niet verbazen dat we in december met een grote groep voedingsbedrijven aansluiten op de Belgische Economische Missie naar Japan om te tonen dat we “Small country, Great food.” zijn.”

“Onze Belgische bieren zijn enorm populair in Japan,” voegt Lambert De Wijngaert van Belgian Brewers hieraan toe. “Het zijn echte ambassadeurs voor ons land. Dat bewijst de populariteit van de Belgian Beer Weekends, die al in meer dan 10 Japanse steden plaatsvinden.” Het Belgian Beer Weekend in Tokio gaat door tijdens de missie in december.

Verpakt, gezond en halal voor de Golfregio

Ook in de Verenigde Arabische Emiraten en de andere landen van in de Golfregio zien we een enorm groeipotentieel voor Belgische voedingsbedrijven. Van 2015 tot 2020 groeide de export naar de regio met 57%. Daar neemt de vraag naar gezonde en bio-voeding toe, onder andere door de groeiende bewustwording rond welvaartsziekten, zoals obesitas en diabetes. 

Anja Heinen, Trade & Investment Commissioner van de Waalse en Brusselse exportagentschappen AWEX en hub.brussels: “Vorig jaar steeg de vraag naar evenwichtige voeding met 5%, bio-voeding met 9% en voeding “vrij van..” met zelfs 10%. Maar het meest opvallende was de stijging van de online verkoop van voedingssupplementen en vitamines met 2020 met 200%. De komende jaren zal de drankenmarkt naar verwachting jaarlijks groeien met 9%. Het potentieel zit vooral bij functionele dranken, waaronder probiotica-dranken.”

De aanwezigheid van heel wat expats, een drukke levensstijl en meer en meer tweeverdieners doen de vraag naar verpakte voedingswaren toenemen. De bewuste consument is kritisch en wil weten waar zijn of haar voeding vandaan komt. Opgelet wel: bedrijven die er producten of ingrediënten van dierlijke oorsprong willen invoeren, moeten telkens een halal-certificaat aanvragen!

182 dagen lang pakte ons land tijdens de Wereldtentoonstelling in Dubai uit met haar grootste troeven. De Wereldexpo was een goede testmarkt voor de aanwezige voedingsbedrijven: en bezoekers van over heel de wereld zagen – en proefden- dat het goed was!

Graag bio en plantaardig voor Scandinavië

Next stop: Denemarken en Zweden. De voorbije jaren winnen deze Scandinavische landen aan belang in onze exportcijfers. “De tijd waarin je Scandinavië associeerde met stevige vleesgerechten, is allang voorbij,” vertelt Jakob True van Green Seed Nordics.

“Het aanbod aan plantaardige alternatieven nam toe, omdat de consument belang hecht aan dierenwelzijn, het milieu en een evenwichtige voeding. Zweedse en Deense voedingsproducenten en retailers werkten nauw samen om tegemoet te komen aan die consumentenbehoeften en werden trendsetters in bio, “free from” en plantaardige voeding.”

Van 14 tot 16 november gaat een groep voedingsbedrijven er inspiratie opdoen tijdens de Exportboost naar Denemarken en Zweden, met onder andere een bezoek aan de Nordic Organic Food Fair. 

Samen op trends inspelen op SIAL

“De vraag naar plantaardige én biologische voeding was duidelijk de rode draad doorheen voedingsbeurs SIAL in Parijs,” zegt Tine Vandervelden. “Consumenten blijven vragen naar kwaliteitsvolle traditionele producten, maar zoeken daarnaast ook voeding op hun maat: functionele voeding met gezondheidsvoordelen, voeding voor een aangepast dieet, voeding zonder additieven, suikers, gluten enzovoort. Duidelijk trends waar onze voedingsbedrijven op kunnen inspelen!”

Op SIAL waren er dit jaar weer meer dan 200 Belgische voedingsbedrijven aanwezig. “Kwaliteit, innovatie en duurzaamheid zijn de troeven die we naar aankopers en consumenten over de hele wereld moeten uitspelen en dat deden wij in Parijs dan ook met het promotiemerk “Food.be – Small country. Great food.”. Het was deugddoend om te zien met welk enthousiasme onze bedrijven die fierheid samen uitdragen!”