Verklaring noodzakelijke verplaatsing (1) en kinderopvang (2)

18.03.2020

De nieuwe maatregelen zijn sinds deze middag van kracht, het MB is ondertussen gepubliceerd met daarin onze sector als essentiële sector. Bezorg je werknemers de nodige attesten voor verplaatsingen en kinderopvang.

Attest noodzakelijke verplaatsingen

Sinds 18 maart zijn verplaatsingen enkel nog onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Professionele verplaatsingen en woon-werkverkeer blijven mogelijk voor het werk dat niet via telewerk kan worden gedaan. Of dit verplicht is, is nog altijd onduidelijk. Momenteel is er discussie, maar Fevia volgt dit nauwgezet op.  

Zoals ook gecommuniceerd via onze Fevia website en nieuwsbrief, bevestigde Minister De Crem gisteren in verschillende media zoals het VRT journaal van 13u dat een attestering noodzakelijk is: “Wanneer er een vermoeden is dat mensen zich niet naar het werk begeven, dan zullen mensen zich moeten identificeren en legitimeren”. De Crem stelt “Een vaststelling, een boete en uiteindelijk zelfs vervolging”.

Wij wachten nog steeds op een eenduidige en formele bevestiging vanuit binnenlandse zaken/crisiscentrum en hebben dit ook zo aangekaart bij het VBO.

Raadpleeg hier een model voor het attest voor noodzakelijke verplaatsingen

Verklaring kinderopvang

Daarnaast bevestigde de Nationale Veiligheidsraad dat kinderen van ouders die in een cruciale sector werken, waaronder de voedingsindustrie, beroep moeten kunnen doen scholen en kinderopvangcentra voor opvang van hun kinderen. De Veiligheidsraad bevestigt dat onze sector behoort tot de cruciale sectoren, kinderopvang voor de werknemers waarvan het werk niet via telewerk kan gebeuren moet dus gegarandeerd zijn.

Laat je betrokken werknemers weten dat je ze hierin ondersteunt en dat het belangrijk is dat ze de instructies van het school opvolgen. Vergeet zeker niet om jouw attest voor kinderopvang op te vragen en in te dienen.

Raadpleeg hier een model voor het attest voor kinderopvang