Ce n’est pas moins, mais bel et bien plus de talents qu’il faut au secteur alimentaire !
En Belgique, le secteur de l’alimentation est le plus grand employeur industriel, avec 4.000 entreprises et 100.000 employés. Toutefois, il devient de plus en plus difficile d’y recruter des travailleurs qualifiés. C’est pourquoi, à l’instar de nombreux autres secteurs, nous nous tournons vers la migration de main-d’œuvre pour combler des postes en pénurie, tels que les techniciens de maintenance, ainsi que des métiers spécialisés comme boulangers, bouchers, coupeurs/désosseurs et opérateurs dans l’agroalimentaire.
Fevia betreurt dan ook dat Vlaams minister van Werk Zuhal Demir de knelpuntberoepenlijst voor single permits (arbeidsmigratie van buiten Europa) wil inperken van 29 tot 23 beroepen, in plaats van ze uit te breiden.
Een stap achteruit
De beroepen bakkers, slagers, uitbeenders en uitsnijders zouden onder meer geschrapt worden, waardoor de voedingssector een stap achteruit in plaats van vooruit zou zetten. In West- en Oost-Vlaanderen, waar veel voedingsbedrijven zich bevinden, ligt de werkzaamheidsgraad al boven de 80%, wat de zoektocht naar geschikt personeel zeer moeilijk maakt.
Fevia is dan ook voor een en-en-beleid: én eigen inactieven activeren, én gericht een beroep doen op arbeidsmigratie. Jaarlijks komen er 21.000 arbeidsmigranten van buiten Europa in Vlaanderen werken, waarvan een 1.000-tal in de voedingssector. De minister verwijst naar misbruiken met slagers in bepaalde kebabzaken, maar dit mag er voor Fevia niet toe leiden om een grote industriële sector, zonder misbruiken, verdere beperkingen op te leggen.
Nood aan een omkaderde arbeidsmigratie
In Duitsland zien we dat de regels voor arbeidsmigratie een paar jaar geleden versoepeld werden. Ook in België gaan we niet ontsnappen aan dat debat en zal de vraag naar buitenlandse arbeidskrachten de komende jaren alleen maar toenemen. Door de vergrijzing is de arbeidskrapte structureel geworden en dreigen we op den duur onze productie te moeten inperken bij gebrek aan personeel. Een scenario dat niemand wenst. Laat ons daarom een onderbouwd debat voeren voor een omkaderde arbeidsmigratie.