19.09.2025 Séminaire

Empreinte carbone & reporting en matière de durabilité : deux formations sur mesure pour les entreprises alimentaires

Les entreprises alimentaires sont de plus en plus sous pression en matière de durabilité, et en particulier en ce qui concerne le reporting qui l'accompagne. Les petites entreprises n’ont souvent pas les moyens d’engager un responsable durabilité, mais subissent néanmoins la pression des distributeurs afin de remplir divers questionnaires liés à la durabilité et d'atteindre des objectifs ambitieux en matière d'émissions.

Om deze bedrijven te ondersteunen, ging Fevia een samenwerking aan met Mantis Consulting en AMNorman voor twee praktijkgerichte opleidingstrajecten, speciaal ontwikkeld voor producenten in de voedingssector. Deze trajecten zijn ontworpen om bedrijven concrete tools aan te reiken om efficiënt en doelgericht aan de slag te gaan met duurzaamheid. De twee trajecten worden ondersteund door Vlaio wat maakt dat de kostprijs redelijk is.

1. Carbon Footprinting en SBTi (Science Based Targets Initiative)

Retailers sturen CO2-vragenlijsten en eisen SBTi-doelstellingen, maar waar begin je als bedrijf in de voedingssector? Deze praktijkopleiding geeft je de tools om zelf carbon footprints te berekenen en wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen op te stellen.

Wat mag je verwachten? 

  • Scope 1, 2 & 3 emissies berekenen voor jouw voedingsbedrijf 

  • FLAG-emissies (Forest, Land and Agriculture) in de praktijk 

  • Science Based Targets opstellen volgens SBTi-criteria 

  • SBTi-indiening voorbereiden: checklist & stappenplan 

  • Van berekening naar klimaattransitieplan 

  • Klimaatrisico- en adaptatieplannen ontwikkelen 

  • Praktische rekentools en templates 

  • Cases uit de voedingssector 

  • Toegang tot online materialen na de opleiding 

Praktisch 

De opleiding gaat door op drie voormiddagen (12u les in totaal)

  • 19 september 2025 (9:00-12:00) 

  • 24 oktober 2025 (9:00-12:00) 

  • 21 november 2025 (9:00-12:00) 

De kostprijs bedraagt €150 per persoon per traject (excl. btw) 

2. Duurzaamheid in de praktijk voor de voedingsindustrie 

Dit traject helpt bedrijven om ingewikkelde regels om te zetten in haalbare stappen. Het behandelt rapportagestandaarden en biedt hands-on cases, tools en templates die direct toepasbaar zijn.  

Wat mag je verwachten?  

  • Rapportagestandaarden in de praktijk: CSRD, VSME, EcoVadis, ... 

  • Impact, risico's en kansen identificeren voor jouw voedingsbedrijf 

  • Hands-on werken met tools en templates 

  • Retailervragen beantwoorden: van Colruyt tot Albert Heijn 

  • Efficiënte dataverzameling en monitoring opzetten 

  • Praktische tools en templates die je meteen kunt gebruiken 

  • Cases en voorbeelden uit de voedingssector 

  • Checklists voor verschillende rapportagestandaarden 

  • Toegang tot online materialen na de opleiding 

Praktisch 

  • Hoofdsessie 26/09/2025 (9u-17u)+ online opvolgmomenten 

De kostprijs bedraagt €150 per persoon per traject (excl. btw).