68 Waalse voedingsbedrijven nemen 1000 maatregelen richting energie-efficiëntie
In de reeks “Food & Figures” belichten onze experts telkens één opvallend cijfer uit de voedingssector. Deze keer toont Axelle Gortz, Environmental & Energy Advisor, hoe Waalse voedingsbedrijven steeds energie-efficiënter produceren.

Onlangs werd het eindrapport van de Accord de Branche CO2/Energie van Fevia Wallonie overgemaakt aan het Waalse Gewest: een goed moment om terug te blikken op bijna twintig jaar gezamenlijke inspanningen van de Waalse voedingsindustrie.
1000+ maatregelen richting energie-efficiëntie en minder CO2
Tussen 2005 en 2023 namen 68 kleine, middelgrote en grote voedingsbedrijven samen meer dan 1000 maatregelen om hun energieverbruik te verlagen en hun CO₂-uitstoot terug te dringen. Ze investeerden meer dan 192 miljoen euro. Dat resulteert in indrukwekkende cijfers:
+22,4% verbetering in energie-efficiëntie
−28,5% vermindering van CO₂-uitstoot
+31% stijging van het aandeel hernieuwbare energie
De deelnemende bedrijven engageerden zich vrijwillig via de Accords de Branche van Fevia Wallonie, een sectorinitiatief gericht op energie-intensieve ondernemingen. Samen vertegenwoordigen ze 80% van het energieverbruik binnen de sector.
Wat hielden die maatregelen in?
Naast de technische ingrepen maakten het akkoord met jaarlijkse opvolging en doorgedreven analyses tot een krachtige hefboom richting een koolstofarme productie. Van kleine optimalisaties tot structurele investeringen, een greep uit de genomen acties:
- Isolatie van leidingen en optimalisatie van koelinstallaties
- Warmterecuperatie op ovens, compressoren en drooginstallaties
- Vervanging van oude motoren en compressoren door energiezuinige modellen
- Optimisatie van de productiemachines
- Detectie en herstel van persluchtlekken
- Invoering van energiemanagementsoftware
- …
Van Accords de Branche naar Convention Carbone
Het einde van de Accords de Branche II vormt het begin van een nieuw hoofdstuk: de Convention Carbone. Ook dit is een vrijwillige overeenkomst tussen bedrijven en het Waalse Gewest, maar met een ruimere tijdshorizon en nog grotere klimaatambities.
Waar de Accords de Branche focusten op energie-efficiëntie en CO₂-reductie op korte tot middellange termijn, mikt de Convention Carbone op klimaatneutraliteit tegen 2050. Het blijft een aanpak op maat van energie-intensieve bedrijven, maar met meer ruimte voor innovatie, samenwerking en structurele verandering.
In 2025 bepalen de deelnemende bedrijven hun doelen en verbetermaatregelen tot 2032. De ambitie is helder: een koolstofneutrale voedingsindustrie creëren die actief bijdraagt aan de Waalse klimaatdoelstellingen.
De ervaring uit de Accords de Branche bewijst dat zo'n collectieve en vrijwillige aanpak werkt. De voedingssector staat alvast klaar om ook binnen dit nieuwe kader haar verantwoordelijkheid op te nemen.
Wil je meer weten over de Convention Carbone? Contacteer dan Axelle Gortz