AB InBev brouwt jaarlijks 30 miljoen pintjes op zonne-energie in Leuven, schol!

16.10.2020

Brouwerij AB InBev en Luminus installeerden met de hulp van 269 particuliere, lokale investeerders 2.117 zonnepanelen op het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij. Dat is goed voor een productie van bijna 30 miljoen 25cl pintjes per jaar. Als bedanking ontvangen de investeerders een ludieke “zonnige groetjes van uw zonnepaneel” postkaart met unieke dronefoto’s van de brouwerij en een six-pack bier.

Samen investeren in groene energie

AB InBev heeft als grootste brouwer ter wereld een zeer sterk duurzaamheidsbeleid en wilde niet alleen zelf gebruiken maken van de groene energie, maar ook alle Leuvenaars daarbij betrekken. Zij kregen via een zonnedeelproject als eerste de kans om mee te investeren en zo samen in te zetten op de strijd tegen de klimaatverandering. In een tweede fase konden alle inwoners van Vlaams-Brabant en de rest van het land mee investeren.  

Postkaart met zonnige groetjes

Het zonnedeelproject werd gelanceerd door twee entiteiten, joint-venture Power2Green en crowdfundingsplatform Mozzeno. Power2Green biedt bedrijven en overheden financiële oplossingen voor de bouw van installaties voor hernieuwbare energie. Via het crowdfundingsplatform investeerden 269 burgers mee in de installatie van de 2.117 zonnepanelen op het dak van de Stella Artois-brouwerij. Zij genieten gedurende 5 jaar van een gemiddeld bruto rendement van 3%. En krijgen nu ook als kleine bedanking een kaart met enkele dronefoto’s van hun zonnepaneel én een six-pack gratis Stella Artois.

Bier voortaan gebrouwd op zonne-energie

De 2.117 zonnepanelen op het dak van de brouwerij, goed voor een oppervlakte van 3.800 m2, produceren jaarlijks 576.000 kWh groene energie. Dit komt overeen met het jaarverbruik van ongeveer 150 gezinnen of de productie van bijna 30 miljoen 25cl bierflesjes per jaar. De opgewekte stroom wordt volledig door de brouwerij zelf verbruikt.

 

Alexander Soenen, brouwerijdirecteur Stella Artois: “We brouwen al eeuwenlang bier in Leuven, voor Leuven en nu ook groener dánkzij enkele Leuvenaars en mensen uit de streek. We zijn trots dat we blijvend investeren in duurzame energie en koesteren de betrokkenheid met onze thuisstad. Onze productie draait al volledig op groene energie, maar het is nog straffer dat we bovenop ook écht zelf zonnepanelen installeren. Dat maakt mij trots als brouwerijdirecteur.”

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Milieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks