Binnenkort mogelijk extra tarieven op export naar de Verenigde Staten

09.07.2019

De Wereldhandelsorganisatie (WHO) buigt zich al vele jaren over een conflict tussen de VS en een aantal EU landen rond vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. De WHO heeft ondertussen geoordeeld dat de Europese subsidies aan Airbus onrechtmatig waren, en dat de VS bijgevolg economische tegenmaatregelen mag nemen. Hoe hoog deze maatregelen exact mogen zijn, zal wellicht eind deze zomer beslist worden. Op politiek niveau probeert men deze maatregelen af te wenden.

In april circuleerde de VS al een eerste lijst met producten die geviseerd zouden worden voor tarifaire sancties (zie bijlage “Preliminary Product List”). Op deze lijst zijn oa koekjes, kazen, water, vis en niet-alcoholisch bier opgenomen. Begin deze maand werd een tweede lijst gecirculeerd (zie bijlage “Notice for additional products”). Hierop staan oa koffie, wafels en verwerkt fruit vermeld.

Fevia volgt dit dossier zowel op Belgisch niveau (met de FOD Economie en de FOD Buitenlandse Zaken) als op Europees niveau (met FoodDrinkEurope) op. FoodDrinkEurope zal een brief zenden aan EU Commissaris voor Handel Malmström, EU Commissaris voor Landbouw Hogan en EU Commissaris voor Industrie Bieńkoswka. Hierin klaagt FoodDrinkEurope aan dat agro-voedingswaren worden geviseerd in het kader van een conflict dat zich situeert in een andere sector, met name in de luchtvaartindustrie. FoodDrinkEurope roept de Europese Commissie op om te proberen tot een bilaterale oplossing met de VS te komen.

Fevia bracht de mogelijke impact voor Belgische voeding en dranken van beide lijsten in kaart (zie bijlage "Airbus Case_US List 1 and 2_Belgian food and beverages"). Gelieve ons te contacteren als uw product in ons overzicht ontbreekt of indien u extra informatie heeft.

Wij houden u via onze nieuwsbrief op de hoogte van verdere ontwikkelingen in dit dossier.