Brexit update: no deal Brexit niet van de baan, VBO en regionale werkgeversorganisaties roepen op tot verdere onderhandeling

08.10.2019

Voorlopig is er nog geen akkoord gevonden om een no deal Brexit finaal af te wenden. Het VBO en de regionale werkgeversfederaties roepen ook met de steun van Fevia op om te blijven onderhandelen. 

In het Brexit dossier is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland dé knoop om te ontwarren. Op 2 oktober maakte Boris Johnson aan de Europese Commissie een voorstel over rond Ierland en Noord-Ierland als alternatief voor de Ierse “backstop” uit de overeenkomst, die zijn voorgangster Theresa May met de EU onderhandelde (zie ‘PM letter to Juncker’ en ‘Explanatory Note’). Johnson stelt voor om het hele Verenigd Koninkrijk uit de Europese douane-unie te halen, maar Noord-Ierland voor landbouwproducten, voedingsmiddelen en andere producten toch -tijdelijk en na een status quo transitieperiode- de Europese regels van de interne markt te laten volgen.

Het Europees Parlement reageerde al dat het dit voorstel niet zal goedkeuren omdat dit -onduidelijk omschreven- controles aan de grens zou betekenen, wat een gevaar zou zijn voor de Europese Eengemaakte Markt (zie ‘EP reaction to Johnson Proposal’).

Voorlopig is er dus nog geen akkoord gevonden om een no deal Brexit finaal af te wenden, alhoewel het Britse Parlement eerder een wet stemde die dit scenario zou moeten uitsluiten.

Op 17-18 oktober gaat opnieuw een Europese Top door, waar men alsnog tot een akkoord hoopt te komen.

Het VBO en de regionale werkgeversfederaties roepen ook met de steun van Fevia op om te blijven onderhandelen (zie ‘Kernboodschappen van de werkgeversorganisaties in België voor de Europese Raad van 17-18 oktober 2019’).

Met deze brief vragen we om

  • alles op alles te zetten om een no deal Brexit te vermijden
  • een nieuw uitstel van de Brexit te verkiezen boven een no deal
  • de Europese buitengrens veilig te stellen
  • op Europees én Belgisch niveau de nodige steunmaatregelen te voorzien

Blijven voorbereiden op een no deal Brexit op 1 november blijft dus voorlopig onze boodschap!

Raadpleeg hier de Fevia Brexit wegwijzer