Cargill investeert 18 miljoen euro in House of Chocolate

29.09.2020

Cargill gaat in Moeskroen een “House of Chocolate” bouwen om de ontwikkeling van nieuwe producten te vergemakkelijken en de samenwerking met klanten te verbeteren. Het complex omvat een chocoladebelevingscentrum, een unieke pilootfabriek en een sensorisch lab voor innovatie en training. Het nieuwe complex creëert bovendien een tiental lokale jobs en gebruikt innovatieve technologieën om het energieverbruik te verlagen. 

Innovatie voorop

Het nieuwe 700 m2 grote complex komt naast de bestaande chocoladefabriek van Cargill en zal bestaan uit een innovatief chocoladebelevingscentrum, een unieke pilootfabriek, een sensorisch lab en een creatieve werkruimte voor Cargills Europese R&D-team van chocolade-ingenieurs. 

Klanten zullen er het comfort ervaren van een alles-in-eenontwikkelingsproces. Inspiratie, innovatie en training zullen daarbij sleutelingrediënten zijn, net als testen in een pilootfabriek, sensorische testen en tot slot de productie op commerciële schaal – allemaal op één enkele locatie. 

Drie in één

Het House of Chocolate is enig in zijn soort en verenigt drie essentiële functies onder één dak. In het chocoladebelevingscentrum kunnen klanten verse inspiratie tanken bij de gastronomische chocoladechefs, brainstormen over nieuwe productconcepten en in diepgaande trainingssessies hun chocoladekennis naar een hoger niveau tillen.

De pilootfabriek op dezelfde site laat productontwikkelaars toe om hun concepten uit te testen in kleinschalige productieruns die een waarheidsgetrouwe simulatie zijn van de werkomstandigheden bij industriële lijnen. Het sensorische lab biedt dan weer de garantie dat de nieuwe producten qua smaak, uiterlijk en textuur aan de verwachtingen van de consument beantwoorden. 

Het nieuwe gebouw zal onderdak bieden aan meer dan 40 chocolade-ingenieurs, waaronder sensorische experts, technische dienstverleners en R&D-wetenschappers. Het complex wordt hét knooppunt voor alle chocolade-, coating- en vullingactiviteiten van Cargill. 

Investeren in innovatie én duurzaamheid

De bouw is intussen al gestart, met oog voor innovatieve technologieën die de ecologische voetafdruk verlagen. Zo zal de keuze voor geothermische energie het energieverbruik drastisch verminderen. Het is de bedoeling dat het pilootcentrum in de herfst van 2021 de deuren opent. Het chocoladebelevingscentrum en sensorische lab zullen vanaf januari 2022 operationeel zijn. 

Deze investering volgt op een reeks van eerdere vernieuwingen in de aangrenzende chocoladefabriek van Moeskroen. Zo nam Cargill in 2019 een nieuwe productielijn voor suikerarme chocolade in gebruik en opende het bedrijf in 2018 een productielijn voor vloeibare chocolade. 

Meer info in het persbericht (EN): klik hier