De Nationale Arbeidsraad sluit drie nieuwe CAO's af

04.10.2022

De interprofessionele sociale partners zijn erin geslaagd drie CAO’s af te sluiten, waarvan twee ter omzetting van de richtlijnen work-life balance (WLB) en transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarde (TPWC) 

Er werden binnen de NAR drie nieuwe cao’s afgesloten ter uitvoering van de Europese richtlijnen 2019/1152 (TPWC) en 2019/1158 (WLB):

  • Cao nr. 161 betreffende het recht om een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden te vragen;
  • Cao nr. 162 tot invoering van een recht om een flexibele werkregeling aan te vragen;
  • Cao nr. 103/6 tot aanpassing van cao nr. 103 van 27 juni 2012 inzake tijdskrediet.

Wat betekent dit? 

Concreet betekent dit twee zaken:

  • De werknemers met een gezin het "recht hebben te verzoeken" om een flexibele werkregeling binnen het bedrijf om te zorgen voor jonge kinderen of familieleden wanneer die ernstig ziek zijn (cao nr. 162 tot omzetting van artikel 9 van de WLB-richtlijn);
  • En zullen werknemers die dat wensen het "recht hebben te verzoeken" om een vorm van werk die hen meer zekerheid of voorspelbaarheid biedt, bijvoorbeeld door te verzoeken om van deeltijds naar voltijds werk over te gaan (cao nr. 161 tot omzetting van artikel 12 van de TPWC-richtlijn).

De procedure voor het verzoek en het antwoord van de werkgever

Rekening houdend met de door de werknemers geuite behoeften, kan de werkgever economische of organisatorische beperkingen aanvoeren om een eventueel uitstel of een weigering te rechtvaardigen, of kan hij een alternatieve oplossing voorstellen.

Het gaat er dus niet om nieuwe verloven te creëren, maar om in overleg en waar mogelijk de arbeidsregeling aan te passen.

Er dient te worden opgemerkt dat cao nr. 103/6 cao nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet aanpast, om de negatieve gevolgen van het opnemen van een flexibele werkregeling bij de overgang van deze flexibele regeling naar een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering of landingsbanen te neutraliseren.

Datum van inwerkingtreding

De nieuwe cao's treden in werking op 1 oktober 2022.

Een VBO-circulaire zal binnenkort aan dit artikel worden gehecht.