De stem van de voedingsindustrie: werken aan een duurzaam voedingssysteem

28.11.2022

Wat eten we morgen? Vanuit deze vraag wil de voedingssector de komende jaren het voortouw nemen om met consumenten, ketenpartners en andere stakeholders samen te werken aan een duurzaam voedingssysteem. Onze vooruitgang en vele initiatieven kreeg veel weerklank in de media. Een overzicht.

Prijsonderhandelingen met supermarkten

Voedingsbedrijven kunnen hun stijgende kosten amper doorrekenen aan supermarkten. In Het Nieuwsblad getuigen verschillende voedingsbedrijven hoe ze te maken krijgen met scheldpartijen en intimidaties tijdens de prijsonderhandelingen. Onze CEO Bart Buysse heeft een duidelijke boodschap: “We vragen geen onrealistische prijsverhoging, we vragen de supermarkten om samen in bad te gaan en de impact van de enorme kostenverhogingen billijk te verdelen. Als er geen centen meer zijn om te overleven, investeren en innoveren, dan gaat ons kwalitatieve, diverse aanbod verloren.”

Het Nieuwsblad | “Alle menselijkheid is verdwenen”: zo gaat het eraan toe bij de krachtmeting tussen supermarkten en leveranciers
Gazet van Antwerpen | Koepel van Belgische voedingsindustrie: “Huidige situatie is 'du jamais vu”

Internationaal ondernemen, is dat wel duurzaam?

De Belgische voedingsindustrie gaat zowel voor meer lokale bevoorrading als voor de verdere internationalisering van de sector. Maar is inzetten op export en op lokaal geen contradictie? Wij legden vier concrete vragen voor aan vier experts.

L’Echo | Renoncer aux marchés lointains, vraie ou fausse bonne idée?
Vilt | Hoe duurzaam is internationaal ondernemen?

De voeding van de toekomst ontdek je op Food Forward

Met de Food At Work Ecotrophelia Awards daagt de Belgische voedingsindustrie studenten uit om zelf de voeding van morgen te ontwikkelen. Jongeren mikken daarbij opvallend vaak op minder voedselverlies. Op het Food Forward, het inspiratie- en netwerkevent van de Belgische voedingsindustrie, kan je proeven van de voeding van morgen, ontwikkeld door de deelnemers aan de Food at Work Ecotrophelia Awards. RTBF maakte hier een reportage over.

RTBF | Après nous, les mouches ? Episode 18