De voedingstrends van morgen: binnenkort op SuperNova

28.08.2017

Hoe ziet de voeding van de toekomst er uit? Ziet de klassieke, ronde tomaat er morgen misschien driehoekig uit? Eet je morgen een gele aubergine of hybridevlees? Ontdek van 27 tot 30 september op SuperNova, het innovatiefestival op het Eilandje in Antwerpen welke innovaties de voeding in petto heeft. Ook Flanders’ FOOD, de innovatiecluster van de voedingssector is er aanwezig om de nieuwste trends te showcasen. Innovatiemanager Charlotte Boone geeft ons alvast een voorsmaakje van hoe die toekomst eruit zou kunnen zien…

Dag Charlotte, wat zijn voor jou de trends van de toekomst?

De comeback van de diversiteit is een eerste trend. Met de klimaatverandering komen bepaalde groenten- en fruit in het gedrang te staan. Aanhoudende droogtes en regenbuien zorgen ervoor dat bepaalde oogsten mislukken. Een grotere variëteit van een groente of fruit kan weerstand bieden tegen onvoorziene weersomstandigheden. Van tomaten kennen we vandaag de dag al een breed gamma in allerlei kleuren en formaten, van andere groenten zal dat ook steeds groter worden.

In de winkelrekken van morgen wordt het aanbod van groenten en fruit dus uitgebreid met ongewone varianten. Zo krijgen we bijvoorbeeld miniboerenkooltjes of wortels met een nieuw rond zusje of een wit broertje bij. En wie weet wordt de aubergine in een geel jasje gestoken. En om klimaatverandering tegen te gaan, worden bananen zelfs ziekteresistent en aardappels droogbestendig!

En wat met het vraagstuk rond voeding en gezondheid?

Omdat consumenten steeds meer belang hechten aan hun gezondheid, komt er morgen meer gepersonaliseerde voeding. Zowel voor specifieke nichegroepen als diabetici, ouderen of mensen met allergieën als gewoon voor u als individuele consument: eten à la carte is de toekomst! Denk maar aan glutenvrije tarwebloem of aan specifieke fingerfood voor ouderen die het moeilijker krijgen om bestek te hanteren.

Klinkt de eiwittransitie je trouwens al bekend in de oren? Eiwit is een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam, maar in de toekomst wordt steeds moeilijker om onze eiwitten enkel uit dierlijke bronnen te halen. Elk jaar neemt de wereldwijde bevolking toe en de uitdaging wordt om steeds meer mondjes te voeden. Alternatieve eiwitbronnen zoals algen, wieren of insecten kunnen daarbij helpen. Om algen of wieren te produceren heb je bovendien geen landbouwgrond nodig. Verwacht je in de voedingsrekken van morgen dus aan hybridevlees en een nieuwe generatie vleesvervangers.

Wat krijgen bezoekers allemaal te zien op SuperNova?

SuperNova is een innovatiebeurs waar bedrijven grensverleggende en technologische oplossingen komen voorstellen. Onze voedingsbedrijven kunnen er zelf hun eigen innovaties tonen maar ook inspiratie opdoen om met de laatste technologische snufjes aan de slag te gaan en zich klaar te stomen voor de toekomst. Elk bedrijf moet zich vandaag voorbereiden op disruptieve fenomenen, waarbij nieuwe, innovatieve producten op de markt komen. Denk maar aan hybridevlees, kwallen, algen enzovoort.

De voedingssector is gelukkig dagelijks bezig met innovatie en krijgt dan ook terecht een belangrijke plaats op SuperNova. Op de “SuperNova Expedition” (29-30 september), zal je als voedingsbedrijf kennis kunnen maken met toekomstgerichte en innovatieve vormen van landbouw en productie die inspelen op de globale opkomende trends. Via demonstraties ontdek je de laatste technologieën doorheen het proces van de hele voedingsketen, van boer tot bord.

Kan je voorbeelden geven van zo’n nieuwe technologieën op vlak van voeding?

Bezoekers gaan bijvoorbeeld zelf de kwaliteitscontroleur kunnen spelen en met een “hyperspectrale” camera waken over het productieproces. Een hyperspectrale camera ziet meer dan het blote oog en kan een duidelijk onderscheid maken tussen een steentje en een erwt bijvoorbeeld. Verder kan je controleren of mozzarella wel degelijk is gemaakt van buffel en geen koemelk, en of er in lactose-vrije melk geen sporen van lactose bevat. Vernieuwde technieken en sensoren laten toe om de voedselveiligheid nóg meer te garanderen!

In het weekend van 29-30 september opent de beurs haar deuren voor het grote publiek: voor jong en oud, groot en klein. Naast de demonstraties kan je ook de voeding van de toekomst proeven: ontdek zelf hoe 3D-geprinte gummibeertjes, insecten- en astronautengerechten smaken. Kortom, voor iedereen die zich wilt onderdompelen in de fascinerende wereld van de technologie en de voedingsindustrie van morgen wil beleven is SuperNova the place to be!

Ontdek hier alles over SuperNova

Meer info over SuperNova? Contacteer Charlotte Boone van Flanders' FOOD