Deze week in de media

Nicole Verstraeten
20.02.2018

Wekelijks vatten we voor u samen hoe de stem van de Belgische voedingsindustrie in de media aan bod kwam. Ontdek hieronder de meest markante quotes.

Print media*

Le Soir | Dix communes wallonnes testeront la reprise de canettes | dinsdag 20 februari

Het Vlaamse debat over de mogelijke invoering van statiegeld waait over naar Wallonië. Een evenwichtig artikel van Le Soir geeft een overzicht van de redenen waarom statiegeld niet de meest aangewezen oplossing voor zwerfvuil is. Hiervoor grijpt het artikel terug op de standpunten en cijfers die Fevia, Fost Plus en Comeos reeds maanden communiceerden.

Het Laatste Nieuws | Borit is Fabriek van de Toekomst | dinsdag 20 februari

Tijdens de vierde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen ook twee voedingsbedrijven de titel van Factory of the Future: Dekeyzer-Ossaer uit Koekelare en Lantmännen Unibake uit Londerzeel. De productiebedrijven bewijzen hiermee dat ze volledig zijn klaargestoomd voor het "Industrie 4.0" verhaal.

Gazet van Antwerpen | N-VA en Open Vld willen minder suikertaks op lightdranken, maar doen niets | maandag 19 februari

De suikertaks is een extra taks die wordt geheven op zowel gewone frisdranken als voor light frisdranken. N-VA en Open VLD zijn voorstander om een onderscheid te maken tussen gesuikerde frisdranken, light frisdranken en gewoon water. Het artikel herhaalt het standpunt van Fevia dat de huidige suikertaks louter een fiscale maatregel is die dient om de staatskas te spijzen.

Kwalificerende voedingslabels

Gazet van Antwerpen | Ketchup gezond? Label zegt het u | maandag 19 februari

Het Nieuwsblad | Ketchup gezond? Label verklapt het | maandag 19 februari

Minister van volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt de mogelijkheid om eenvoudige labels te plaatsen op voedingsproducten. Zo'n label geeft een overzicht van de productsamenstelling waardoor de consument zijn aankopen kan verbeteren. Andere Europese landen maken reeds gebruik van kwalificerende systemen, zoals een kleurcode of een verkeerslichtensysteem. Fevia benadrukt dat het geen voorstander is van dergelijke kleursystemen, omwille van het gebrek aan objectiviteit en nuance. De voedingsindustrie geeft de voorkeur aan een gezondheidsapplicatie waarmee je voedingsproducten inscant en die het voedingspatroon bijhoudt van de gebruiker, rekening houdend met zijn/haar lichaamsprofiel en op die manier een volwaardig gezondheidsbeeld weergeeft.

Online media

Kwalificerende voedingslabels

Gondola | L’étiquetage des produits doit-il être simplifié ? | dinsdag 20 februari

Gondola | Moeten voedingslabels meer duidelijkheid scheppen voor de consument? | dinsdag 20 februari

Retail Detail | Minister De Block wil gezondheidscodes op verpakkingen | maandag 19 februari

Agri Press | Gezondheidscodes op voedselverpakkingen | maandag 19 februari

Verschillende vakmedia nemen het Fevia-standpunt over uit de artikelen in Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen.

*Wegens auteursrechten is het Fevia niet toegestaan om artikels te delen.