Bart Buysse
08.09.2025 Nieuws

Een laatste woord van onze CEO

Na zeven intense jaren geeft Bart Buysse midden september de fakkel door als CEO van Fevia. In een terugblik deelt hij wat hem het meest bijbleef én wat hij zijn opvolger toewenst. “Je weet hoe de dag begint, maar zelden hoe hij eindigt.” Die uitspraak vat niet alleen zijn jaren als CEO samen, maar typeert ook de sector – die altijd in beweging is – en het hele Fevia-team: wendbaar, veerkrachtig en tegelijk met de blik stevig op de toekomst gericht.

Bart, jij stond sinds oktober 2018 aan het hoofd van Fevia. Welke evoluties heb je in die periode gezien?

“Er is ontzettend veel gebeurd. We zagen de shift van louter economische groei naar duurzame groei, digitalisering die in sneltempo doorbrak, en tegelijk een opeenvolging van crisissen: corona, Oekraïne, de energie- en kostencrisis… Onze sector hield telkens stand. Duurzaamheid en digitalisering kregen een boost.” 

“Maar ook de complexiteit vanuit de overheid nam sterk toe, vooral rond duurzaamheid. Er gelden steeds strengere eisen voor de productie van voeding, en die verhogen ook de druk in de keten. Daarvoor zochten we als federatie telkens samen met onze leden naar werkbare oplossingen.”

Waar kijk je met de meeste trots op terug?

“Op heel wat zaken. Bijvoorbeeld hoe we tijdens de coronacrisis erkenning kregen als essentiële sector en samen oplossingen boden: van veilige werkprotocollen tot de Food Heroes-campagne en zelfs een miljoen liter alcoholgel. Daarnaast ben ik fier op onze duurzaamheidsroadmap, die echt als kompas fungeert voor de sector. En ook op hoe we de sector telkens opnieuw op de kaart hebben gezet: als grootste industriële sector van het land, maar ook als de lekkerste, sportieve, innovatieve en duurzame.”

“Maar misschien nog het meest op ons team. Tijdens de crisissen bewezen we telkens opnieuw onze kracht. Zelfs toen ik enkele maanden out was om gezondheidsredenen, bleef het schip varen dankzij collega’s en onze voorzitters die verantwoordelijkheid opnamen. Dat leerde me hoe belangrijk het is om je te omringen met de juiste mensen én om ook goed voor jezelf te zorgen.”

“Trots op wat we samen met de sector bereikt hebben”

Welke uitdagingen waren het meest bepalend voor jou als CEO?

“De opeenvolgende crisissen beheersen en tegelijk de blik op de toekomst houden, was misschien wel de grootste uitdaging. Daarnaast was het cruciaal om de relaties binnen de keten te managen en samenwerking te stimuleren, zeker in tijden van druk en spanningen.”

“En tot slot: het imago van onze sector bewaken en versterken, een continu en evolutief proces. Waar de focus vroeger vooral lag op voedselveiligheid, ging het tijdens de crisissen eerder over prijsonderhandelingen, en vandaag draait de discussie rond voeding en gezondheid. Telkens opnieuw moesten we onze sector zichtbaar en relevant en ons imago zuiver houden.”

Welke momenten ga je missen?

“Onze bedrijfsbezoeken, de warme contacten met de leden, het professionalisme, de fierheid en dynamiek in de sector, maar natuurlijk ook onze teambuildings die al eens uitmondden in spontane dansfeestjes en de jaarvergadering die we altijd met een vleugje rock-’n-roll brachten. Ook mijn allereerste dag vergeet ik nooit: een warm onthaal, iedereen stond klaar voor een gezellig ontbijt. Behalve ikzelf, want ik kwam te laat omdat ik vastzat in de file.”

Welke momenten ga je missen?

Hoe zie jij de toekomst van de voedingssector?

“Onze bedrijven hebben alles in huis om ook binnen tien jaar toonaangevend te zijn: kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Maar de uitdagingen zijn groot: competitiviteit, samenwerking in de keten, verankering in België, en natuurlijk ons imago. De sector is een beetje als een hutsepot: veel ingrediënten – bedrijven, stakeholders, troeven, uitdagingen – die je met de juiste mix kan verbinden tot iets heel moois en lekkers. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit team en mijn opvolger, samen met de mensen van de sector, ook nu weer het juiste recept zullen vinden.”

Welk advies geef je mee aan je opvolger?

“Mijn opvolger mag zich gelukkig prijzen: hij of zij komt in een fantastisch team én een fantastische sector terecht. Als kapitein hoef je gelukkig niet alles te weten of te kunnen. Wees je bewust van je sterktes én je beperkingen, en omring je met mensen die je aanvullen. Geef hen ruimte, luister, stel vragen en laat hen initiatief nemen. Zo groeit het team én het resultaat.”

“Bouw sterke relaties met leden en stakeholders, met evenveel empathie als daadkracht, en wees trots op de ondernemers en werknemers die onze sector dragen. Blijf flexibel, want bij Fevia weet je hoe een dag begint maar nooit hoe hij eindigt. En vooral: vergeet niet om samen te genieten!”

Welk advies geef je mee aan je opvolger?