Een nieuwe, fiscale reden om als kmo energie te besparen

20.05.2021

Energie besparen betekent ook kosten besparen en de milieubelasting van je bedrijf verminderen. Maar wist je dat er met de taks shift recent nog een derde reden is opgedoken om als Vlaamse kmo uit de voedingssector minder energie te verbruiken? Fevia Vlaanderen biedt met het EFES-project een oplossing op maat van onze kmo’s om met eenvoudige ingrepen energie – en dus kosten - te besparen.

Druk verhoogt op bedrijven om energie te besparen

Met de taks shift wil de regering de loonlasten verlagen en de inkomsten van de overheid verschuiven naar belastingen op andere zaken zoals vermogens, milieuvervuiling en verbruik (via onder andere hogere BTW-tarieven).

De druk op de industrie om energie te besparen zal de komende jaren verder verhogen. De maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan, zoals een CO2-taks, zullen zeker ook een impact hebben op elke onderneming. Denk maar aan de Europese Green Deal met de ambitie om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050.

Praktische oplossing voor kmo’s

Fevia Vlaanderen biedt de kmo’s uit de Vlaamse voedingssector met het EFES-project een praktische oplossing om met energiebesparing aan de slag te gaan. Hoe werkt het? Eenvoudig: Dirk Van den Broecke, de ontzorger van het EFES-project, geeft je advies over maatregelen om je energieverbruik te verminderen en kosten te drukken en begeleidt je bij de uitvoering van deze maatregelen. Je zal zien dat investeren in energiebesparende maatregelen niet altijd moeilijk en duur hoeft te zijn.

Als voedingsbedrijf kan je het best proactief denken en dat geldt zeker ook voor de kmo’s. Hoe minder energie je bedrijf verbruikt, hoe beter je gewapend bent voor de toekomst. In dat verband is er goed nieuws. Het EFES-project van Fevia Vlaanderen loopt nog door tot het einde van dit jaar. Het EFES-project wordt gesteund door de Vlaamse overheid en is volledig gratis voor de deelnemende bedrijven.

Waarom nog wachten? Aarzel niet en contacteer Dirk Van den Broecke op ontzorgerEFES@fevia.be.