Nieuwe socio-economische maatregelen

11.04.2020

De Kern, uitgebreid met de voorzitters of vertegenwoordigers van de tien partijen (N-VA, PS, MR, Ecolo, CD&V, Open VLD, sp.a, Groen, cdH, DéFI) nam vandaag bijkomende socio-economische maatregelen in de strijd tegen de coronaviruscrisis. De maatregelen gelden van 1 april 2020 tot 30 juni 2020. Verschillende van die maatregelen zijn voorbehouden voor de zogenaamde kritische sectoren, waaronder ook de voedingsindustrie.

We geven je een overzicht van de voor onze sector relevante maatregelen:

  • Verhoging van de vrijwillige overuren van 120 uur naar 220 uur, en fiscale en parafiscale vrijstelling van die uren, gepresteerd in de periode van 1 april 2020 tot 30 juni 2020. Op die uren is ook geen overloontoeslag verschuldigd en ze moeten niet worden gerecupereerd. De bijkomende vrijwillige overuren worden ook niet meegeteld voor de berekening van de gemiddelde arbeidsduur (artikel 26 bis, §1 Arbeidswet) noch voor de naleving van de interne grens (artikel 26 bis, §1bis Arbeidswet). De werknemer geeft voor de vrijwillige overuren zijn toestemming.  Er zijn geen verdere formaliteiten voorzien (artikel 25 bis Arbeidswet).
    Het loon voor deze overuren zal worden vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen. Het brutobedrag is dus gelijk aan het nettobedrag.
  • De werkuren van studenten gepresteerd in het tweede kwartaal van 2020 in een kritische sector tellen niet mee in het contingent van 475 uur per jaar. De bijkomende uren kunnen zij dus werken met enkel de solidariteitsbijdrage. Er zal met de gemeenschappen worden overlegd m.b.t. de impact van deze maatregel op het recht op kinderbijslag. Er wordt bovendien een platform opgericht i.s.m. de regionale ministers om vraag en aanbod voor jobstudenten beter op elkaar af te stemmen.
  • De mogelijkheid van korte opeenvolgende contracten van bepaalde duur van minstens 7 dagen voor een periode van drie maanden in de periode van 1 april 2020 tot 30 juni 2020
  • Tijdelijke schorsing van tijdskrediet bij de eigen werkgever en het hernemen van het tijdskrediet nadien bij de eigen werkgever. Je kunt daardoor met een werknemer in bv. 1/5 de loopbaanvermindering schriftelijk overeenkomen dat hij voor een bepaalde periode opnieuw voltijds komt werken. Die periode loopt maximum tot het einde van de geldigheidsduur van het KB, met name 30 juni 2020. De werknemer ontvangt tijdens de overeengekomen periode geen uitkeringen van de RVA. Mogelijk voorziet de RVA in een modelformulier hiervoor.  Na afloop van de overeengekomen periode wordt dan de 1/5de loopbaanvermindering verdergezet voor de resterende duur.
    Voorheen konden werknemer en werkgever enkel het tijdskrediet of de loopbaanvermindering stopzetten en was nadien, voor de verderzetting van het tijdskrediet of de loopbaanvermindering, een nieuwe aanvraag nodig. Dat is nu dus tijdelijk niet meer nodig.
  • Werknemers in SWT kunnen met behoud van een deel van hun uitkering, het werk tijdelijk hernemen bij hun vroegere werkgever. De werknemers behouden hun aanvullende vergoeding
  • Toegang van asielzoekers tot de arbeidsmarkt op voorwaarde dat zij hun aanvraag hebben ingediend bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Zij zullen de mogelijkheid hebben om te werken voor de duur van de procedure, met inbegrip van de duur van een eventueel beroep tegen de beslissing die is ingediend bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Het doel is het gebrek aan arbeidskrachten, met name seizoensarbeiders, te compenseren. Er wordt echter als belastende voorwaarde opgelegd dat deze verzoekers een opvangplaats moeten kunnen krijgen bij hun werkgever, teneinde het aantal verplaatsingen door werknemers te beperken.
  • Het instellen van een tijdelijk moratorium op faillissementen van bedrijven. Tijdens deze moeilijke periode zal elke onderneming als schuldenaar, die in moeilijkheden verkeert als gevolg van covid-19, worden beschermd tegen bewarend en uitvoerend beslag, faillietverklaring en gerechtelijke ontbinding. Bovendien zullen de betalingstermijnen die opgenomen zijn in een reorganisatieplan, verlengd worden. En overeenkomsten gesloten vóór 1 april 2020 kunnen niet eenzijdig of gerechtelijk ontbonden worden.
  • Een versoepeling van terbeschikkingstelling in "kritische" sectoren. Mechanismen om werknemers te beschermen tegen sociale dumping, zoals het beginsel van gelijke verloning voor gelijk werk, blijven uiteraard van toepassing.
    Belangrijk hierbij is dat de voorwaarden en de duur van de terbeschikkingstelling vastgelegd wordt in een overeenkomst tussen de werkgever, de gebruiker en de werknemer opgesteld vóór het begin van de terbeschikkingstelling. De overeenkomst die de werknemer met zijn werkgever verbindt, blijft gelden tijdens de periode van terbeschikkingstelling. De gebruiker wordt hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de sociale bijdragen, lonen, vergoedingen en voordelen die daaruit volgen. In geen geval mogen die lonen, vergoedingen en voordelen lager zijn dan die welke de werknemers ontvangen die dezelfde functies in de onderneming van de gebruiker uitoefenen. De gebruiker is verantwoordelijk voor de toepassing van de bepalingen van de wetgeving inzake de reglementering en de bescherming van de arbeid, die gelden op de plaats van het werk zoals bedoeld bij artikel 19 van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers. Het gaat om werknemers die al in dienst waren van de oorspronkelijke werkgever voor 10 april 2020.
    Ter info: Gezien de versoepeling van de regelgeving contracten bepaalde duur, lijkt het ons eenvoudiger dat als je iemand aanneemt die bij zijn huidige werkgever in tijdelijke werkloosheid is, dat je hem gewoon met een nieuw contract van bepaalde duur aanwerft.
     

Daarnaast werden ook andere maatregelen beslist, waaronder:

  • Voor tuin- en bosbouwsector: de mogelijkheid voor tijdelijk werklozen om op een flexibele manier en zonder inkomensverlies tijdelijk in de tuinbouw- en bosbouwsector te werken. Zo krijgt de werknemer voor een volledige werkdag bijvoorbeeld het normale loon voor de uitgeoefende functie en 75% van de tijdelijke werkloosheidsuitkering
    Ter info: dit is dus beperkt tot de tuin- en bosbouwsector. In onze sector kunnen mensen die in tijdelijke werkloosheid zijn ook worden ingezet, tijdens die periode verliezen ze wel hun rva-uitkering. De versoepeling van de opeenvolgende contracten van bepaalde duur is hierbij voor onze sector zeer interessant
  • Het bevriezen van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen tijdens de crisisperiode.
  • De bevestiging van een overbruggingsrecht voor zelfstandigen in bijberoep "klassiek" wanneer het gaat om zelfstandigen die maximaal bijdragen; "aangepast" voor bepaalde zelfstandigen in bijberoep (met een inkomen tussen 6996,89 en 13993,78) en actieve gepensioneerden (inkomen >6996,89) die verplicht zijn hun activiteiten te onderbreken door Covid-19.

Wij actualiseren op dit ogenblik onze specifieke coronaviruswebsite. Mail ons gerust met bijkomende vragen op coronavirus@fevia.be.