Pauwels Sauzen blijft groeien en zoekt technische Food Heroes

25.05.2021

Vanuit fabrieken in het Antwerpse Oelegem en het Leuvense Herent produceert Pauwels Sauzen elk jaar ongeveer 100 miljoen kilogram aan sauzen. Die productiesites ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een echte speeltuin voor technisch getalenteerde mensen. “Door de stijgende mate van automatisatie en robotica blijven we op zoek naar gemotiveerde technici die onze teams kunnen uitbreiden én versterken”, zegt Plant Manager Paul Smet.

Paul Smet, Plant Manager van Pauwels Sauzen

Moderne productietechnieken

De afgelopen jaren heeft Pauwels Sauzen verschillende miljoenen geïnvesteerd in de nieuwste apparatuur en de meest innovatieve technologieën voor de productiesites in Oelegem en Herent. De directie legt daarmee een belangrijk fundament voor een rooskleurige toekomst.

“Pauwels Sauzen maakt gebruik van de nieuwste technologieën. Zo blijven we onze klanten het beste bedienen, nu en in de toekomst”, zegt directielid en Plant Manager Paul Smet. “Het is dan ook een bewuste keuze om onze beide productiesites in te richten zodat ze operationeel zo goed mogelijk uit de verf kunnen komen. Daardoor kunnen we een groot volume aan en dat op een zeer efficiënte manier.”

Elektromechanische uitdagingen

Voor de techniekers en operatoren die bij Pauwels Sauzen aan de slag zijn, is zo’n moderne omgeving natuurlijk mooi meegenomen. “Onze technici zijn 200% zeker dat ze elke dag aan de slag kunnen in één van de meest moderne machineparken in onze sector. De technische uitdagingen in de fabrieken van Pauwels Sauzen liggen dan ook zowel op elektronisch als mechanisch gebied.”

“Zo werken we bijvoorbeeld met productielijnen die snel om te bouwen zijn naar andere flessen of bokalen, verschillende verpakkingstypes en palletisaties volgens de wensen van de klant”, zegt Paul. “Technisch betekent dit dat onze machines zijn uitgerust met o.a. automatische rolwissels en servomotoren die de instellingen van de verschillende formaten automatisch omstellen. Daarnaast wordt het procesgedeelte volledig bestuurd via SCADA-systemen die verbonden zijn met het ERP-systeem.

“Wat pompen en kleppen betreft, gebruiken we ook de laatste technieken om onze proceslijnen volledig geautomatiseerd te laten produceren. Ook maken we gebruik van warmtewisselaars die onze producten koken of koelen. Die regeltechniek helpt om de productieparameters onder controle te houden en zo de kwaliteit te bewaken. De afvulinstallaties hanteren dan weer verschillende technieken zoals mechanisch-volumetrisch of elektronisch geregeld alsook op basis van gewicht met individuele weegschalen. Ook camerasystemen die etiketten controleren of EAN-coderingen lezen, vind je terug op onze afvullijnen. Naast camera’s voor glasbreukcontroles of X-ray systemen als metaaldetectie natuurlijk.”

Speeltuin voor technisch talent

Of het nu gaat over koken, koelen en afvullen van de saus op zich of het etiketteren, verpakken en palletiseren van het eindproduct: de vele processen die zich in de fabrieken van Pauwels Sauzen afspelen, maken er een echte speeltuin voor technisch talent van. “En dat op alle gebied”, zegt Paul. “Zowel voor jonge techniekers met al enkele jaren ervaring op de teller als voor doorwinterde techniekers ligt hier een grote uitdaging in het beheren van al die moderne technologie.” Is zo’n moderne productieomgeving iets voor jou? Bekijk op de website van Food At Work alle openstaande vacatures van Pauwels Sauzen.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Bekijk hier wat Fevia met haar 4 content formats voor jou kan betekenen