Tiense Suiker blaast 185 kaarsen uit

01.06.2021

Hiep hiep hoera aan de Tiense Suikerraffinaderij! Zelfs 185 jaar na haar geboorte zijn de producten van Tiense Suiker nog steeds een gevestigde waarde in onze keuken. Al van in haar beginjaren was de raffinaderij een pionier in de industrialisering, maar ook op sociaal vlak. Ook de uitvinding van het harde suikerklontje hebben we te danken aan Tiense Suiker. Een overzicht van alle baanbrekende werken doorheen de jaren.

Pionier in innovatie en sociaal werk

In 1836 was de Tiense Suikerraffinaderij een feit. Tegen het einde van 19de eeuw groeide de fabriek uit tot een middelgroot bedrijf. Door verschillende technische verbeteringen en innovaties steeg de totale jaarproductie van geraffineerde suiker in Tienen van 7.000 ton in 1894 tot 62.000 ton in 1913. Het bedrijf begon in die tijd ook suiker te exporteren en nam andere Belgische suikerfabrieken over.

Na de Tweede Wereldoorlog bleef de Tiense Suikerraffinaderij voor belangrijke vernieuwingen in de suikerindustrie zorgen. Zo had het bedrijf onder meer de hand in de verbetering van de zaadselectie en de optimalisering van de bietenteelt. Ook op sociaal vlak verrichtte het bedrijf baanbrekend werk. Lang vóór de wetgever dit deed, voerde de Tiense Suikerraffinaderij het principe van het betaald verlof in en beperkte het de werktijd tot acht uren per dag.

De harde suikerklont, een Belgische uitvinding

Aan het begin van de 20ste eeuw kwam de werknemer Theophile Adant op het idee om een harde suikerklont te maken. Daarvoor bestonden alleen nog zachte suikerklontjes, op de manier waarop de Fransen het maken. Geert Van Aelst, marketingdirecteur van Tiense Suiker licht toe: “Bestel je in Frankrijk een kopje koffie en voeg je daar een suikerklontje aan toe, vind je op de bodem nog wat restanten terug. De harde versie daarentegen smelt volledig weg. Die laatste zijn in België hard in trek. Bovendien is Tiense Suiker de enige die harde suikerklontjes maakt via een speciale techniek. We behandelen de suiker op een bepaalde temperatuur en vochtigheid.”

Dagelijks rollen er 15 miljoen stukje harde klontjes van de band. “Op een jaar komt dat neer op een productie van 10.000 ton klontjes”, vertelt Geert. Een hoog aantal, maar toch kende Tiense Suiker vroeger een hogere vraag. Die nam met de jaren af, sinds de opmars van light-cultuur. Om zoveel klontjes te maken, worden jaarlijks 1,2 miljoen ton bieten verwerkt. “Om je een idee te geven: uit één biet haal je zo’n 30 suikerklontjes”, sluit Geert af.

De productie van het harde suikerklontje van Tiense Suiker

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Concurrentiekracht
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks