Van veld tot oven: brood bakken met minder CO₂
Op 5 juni 2025 lanceerde de Europese industriële bakkerijsector, op initiatief van AIBI, het “Sustainable Wheat Initiative Europe”: een breed gedragen actieplan om de klimaatimpact van tarwe te verlagen. Ook de Federatie van Grote Bakkerijen van België (FGBB) ondertekende het manifest, samen met meer dan 45 andere spelers uit de bakkerijketen. Hun doel? Tegen 2030 de CO₂-uitstoot van tarwe en meel met 30% verminderen, ten opzichte van 2022. Een noodzakelijke stap richting een duurzamer voedingssysteem.
Samen kneden aan een koolstofarme keten
Meel is het basisingrediënt van elk bakkerijproduct. Maar wat vaak minder geweten is: zo’n 80% van de CO₂-uitstoot van tarwebloem ontstaat op het veld, vooral door landbouwpraktijken. Dat maakt landbouw dé hefboom om klimaatimpact in de bakkerijsector aan te pakken op lange termijn. Daarom is samenwerking over de volledige keten cruciaal, van boer tot bakker, van molenaar tot distributeur.

Tegen 2030 wil de sector uitsluitend nog tarwe gebruiken met een CO₂-voetafdruk die 30 procent lager ligt per kilogram. Het manifest brengt bakkerijen, molenaars en landbouw samen rond een gedeelde visie en een concrete routekaart. Die biedt wetenschappelijk onderbouwde doelen, richtlijnen en praktische ondersteuning op weg naar netto nul in 2050. “De ambitie om 30 procent minder CO₂ uit te stoten tegen 2030 is realistisch én broodnodig. Samen zaaien we vandaag het graan van morgen,” zegt Tom Quintelier, Secretary-General bij FGBB.
Een gedeelde verantwoordelijkheid
De sector engageert zich om landbouwers te ondersteunen bij de overstap naar duurzame praktijken, met investeringen in regeneratieve landbouw en schaalbare oplossingen. Deze aanpak is volledig in lijn met Fevia’s duurzaamheidsroadmap, die inzet op een duurzame samenwerking over de volledige waardeketen. Door al van bij de tarweteelt in te zetten op duurzame praktijken, levert de bakkerijsector een concrete bijdrage aan de Europese ambitie om tegen 2030 55% minder uitstoot te realiseren.
Het initiatief wil een sneeuwbaleffect creëren binnen de bakkerijsector. Intussen hebben al 46 bedrijven zich geëngageerd. “Dit is een belangrijke stap richting duurzamere voeding en productie in Europa,” aldus Guido Vanherpe, vicevoorzitter van AIBI. Wie duurzaam wil blijven bakken, moet vandaag zaaien.