Veos geeft dierenbloed een tweede leven

05.09.2023

Het West-Vlaamse familiebedrijf Veos is de wereldleider in de valorisatie van dierenbloed, huiden en eieren, zo formuleert Veos een duurzaam antwoord op de dierlijke bijproducten van geïndustrialiseerde veeteelt. Door innovatief om te springen met plasma en eiwitten, houden ze jouw vleeswaren sappig en blijft hun structuur intact. De opties zijn legio: van eiwitten voor diverse bereide vleeswaren tot… drinkbaar water!

Geheim ingrediënt

Wist je dat bloed voor 80 procent uit water en 20 procent uit voedzame eiwitten bestaat? Met die kennis gaat Veos aan de slag en verwerkt zo jaarlijks 450 miljoen liter varkens- en runderbloed tot magische ingrediënten voor bereide vleeswaren. Robert Slee, mede-eigenaar van Veos, vergelijkt bloedplasma met een kippenei: bij verwarming wordt het eiwit hard. En zo krijgen knakworsten hun stevige beet. De eiwitten kunnen naast de textuur ook de structuur van vlees verbeteren: door ze toe te voegen aan braadworsten, binden ze vetten, water en vlees. Het resultaat? Een worst die niet lekt of uitdroogt in de pan.

Duurzamer watergebruik

Aangezien bloed grotendeels uit water bestaat, ziet Veos de kans om hun watergebruik te verduurzamen. Veos investeert maar liefst 2 miljoen euro in een unieke waterzuiveringsinstallatie die varkens- en runderbloed moet verwerken tot drinkbaar water. Zo kunnen ze tot 150.000 liter grondwater besparen per dag, goed voor zo’n 45 miljoen liter per jaar. Dat gezuiverde water wordt op de site voornamelijk ingezet als proceswater om bijvoorbeeld installaties te reinigen. In totaal is deze investering goed voor 60 procent van de waterbehoefte.

Power food

Veos zit niet stil. Het familiebedrijf groeide sinds de jaren 70 uit tot een van de drie wereldleiders in de verwerking van dierenbloed, en is de absolute leider voor menselijke consumptie. Door in te zetten op onderzoek en ontwikkeling, blijft de speler nieuwe toepassingsmogelijkheden ontdekken. Zo maken ze eiwitconcentraten voor huisdieren, versterken ze het afweersysteem van biggen dankzij immunoglobulinepoeder, én bewijzen ze hun meerwaarde voor de betonsector door plastickorrels aan beton te binden en zo lichtgewichtbeton te produceren dankzij eiwitten.

Veos ziet de toekomst rooskleurig: ze zien wereldwijd potentieel voor dierlijke eiwitten, zeker in opkomende landen. De diversificatie van Veos’ afzetmarkt draagt ongetwijfeld bij tot hun succesvolle groei. Met een omzetstijging van 16 procent in 2022 en een gezonde winstgevendheid kan Veos blijven inzetten op innovatie om de toekomst te verzekeren. 

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
DuurzaamheidMilieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks