Vlaanderen Circulair lanceert projectoproep voor innovatieve projecten in ecodesign

18.06.2024

Vlaanderen Circulair lanceert een projectoproep om innovatieve projecten in ecodesign te ondersteunen. Minister van Omgeving Zuhal Demir maakte hiervoor 2.000.000 euro vrij. De call loopt tot vrijdag 13 september 2024, 10u 's morgens. 

In deze call wil Vlaanderen Circulair vooral de designers zelf stimuleren in de toepassing van ecodesign in de ontwikkeling van nieuwe producten, processen, diensten en businessmodellen. Partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en organisaties maken kans op subsidie tot 100.000 euro voor hun experimenteer-, demonstratie- en disseminatieproject om ecodesign te stimuleren voor een circulaire economie.

We zoeken projecten die gericht zijn op acties en experimenten waarin ecodesign en systeemdenken worden verkend en toegepast. Deze projecten moeten leiden naar ontwerpen waarin nieuwe, circulaire businessmodellen worden getest en geëvalueerd. De focus ligt daarbij op de R-strategieën 'Redesign' en 'Rethink' om de mate van circulariteit in de economie te verhogen. Projecten die inzetten op innovaties in productontwerp én verdienmodellen komen in aanmerking.

Ook projecten waarin de voedingsindustrie nevenstromen verwerkt in nieuwe producten kunnen in aanmerking komen. Zo heeft brouwerij Brunehaut in samenwerking met Hogeschool Vives en Bio-planet een nieuwe veggieburger ontwikkeld dankzij de projectoproep uit 2022. Deze veggieburger is een gezonde, circulaire vleesvervanger op basis van bierdraf, een bijproduct uit het bier brouwen. 

Klik hier voor meer info over deze projectoproep