Voedingsindustrie op zoek naar ICT-profielen

23.03.2021

In de reeks "Food & Figures" belicht onze economiste Carole Dembour één cijfer uit de voedingssector. In deze editie vertelt Carole meer over de belangrijke, maar moeilijke zoektocht naar ICT-profielen voor voedingsbedrijven.

Tussen 2016 en 2019 steeg het aandeel van bedrijven in de voedingsindustrie dat ICT-specialisten probeerde aan te werven/aanwierf, van 6% naar 18%. In 2020 daalde het percentage lichtjes (15%).

Opvallend is dat relatief steeds meer van deze bedrijven moeilijkheden ondervinden om de juiste ICT-profielen aan te werven. Terwijl dat in 2016 nog 45% was, is dat nu 80%. De redenen voor deze moeilijkheden bij de aanwerving van ICT-specialisten zijn onder meer:

  • het gebrek aan sollicitaties (60%), gebrek aan beroepskwalificaties van de kandidaten (53%),
  • het gebrek aan beroepservaring van de kandidaten (40%) en te hoge salarisverwachtingen van de kandidaten (13%).

Wanneer we naar de verwerkende industrie in z'n geheel kijken, heeft 16% van de bedrijven ICT-profielen aangeworven of willen aanwerven, maar "slechts" 63% heeft daar problemen mee gehad.

Ten slotte valt uit de Europese vergelijking op dat de Belgische voedingsindustrie in verhouding het meest ICT-specialisten wil aanwerven. Na België zijn Denemarken (10% van de voedingsbedrijven), Nederland en het Verenigd Koninkrijk (beide 9%) de volgende in de rij voor 2020.