Welke nieuwe maatregelen gelden vanaf 1 oktober?

29.09.2020

Woensdag 23 september lanceerde de Nationale Veiligheidsraad haar strategie voor risicobeheer en responsabilisering. Met die beslissingen zet de Veiligheidsraad een stap naar een langetermijnvisie voor risicobeheer op basis van het voorbereidend werk van de adviesgroep Celeval. Daarnaast zou een werknemer met opvangproblemen door het coronavirus aanspraak kunnen maken op tijdelijke werkloosheid overmacht. 

6 gouden regels

In deze langetermijnvisie blijven de zes gouden regels centraal, die worden per fase geconcretiseerd:

  1. Het respecteren van de hygiëneregels
  2. Activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht uitoefenen
  3. Aandacht hebben voor kwetsbare personen
  4. Afstand houden (1,5m), een mondmasker als dat niet gerespecteerd kan worden.
  5. Nauwe contacten beperken: 
    Als de afstand van 1,5 meter gerespecteerd wordt of als een mondmasker gedragen wordt, mag iedereen zien die ze willen zien. Maar de zogenaamde nauwe contacten (contacten zonder afstand of zonder mondmasker) met iemand die geen deel uitmaakt van het gezin, gedurende meer dan 15 minuten, zonder de veiligheidsafstand te respecteren en zonder masker, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Als mensen toch een referentiecijfer willen raden experts aan om in dit stadium individueel met niet meer dan 5 personen (buiten het gezin) per maand nauwe contacten te hebben.
  6. De regels inzake bijeenkomsten respecteren:
    Voor privé-bijeenkomsten is het aantal beperkt tot 10 personen (kinderen niet inbegrepen). Voor professionele evenementen gelden geen beperkingen op vlak van aantal genodigden, zo lang de horecaregels en de protocollen in acht worden genomen. Voor het aantal personen per tafel blijft de limiet van 10 gelden. De Nationale Veiligheidsraad heeft aan Celeval gevraagd om samen met de bevoegde ministers en de verschillende sectoren deze regels te herwerken om de sectoren meer stabiliteit, voorspelbaarheid en uitzicht op economisch herstel te bieden, terwijl de volksgezondheid beschermd blijft.

De experten van Celeval werken aan een zogenaamde epidemiologische barometer op nationaal, regionaal en provinciaal niveau, die geleidelijk zal worden ingevoerd. Deze barometer moet nog worden verfijnd. Hij zal werken volgens een gefaseerd principe: hoe ongunstiger de gezondheidssituatie wordt, hoe restrictiever de maatregelen. De barometer zal voornamelijk, maar niet uitsluitend, gebaseerd zijn op de evolutie van het aantal ziekenhuisopnames.

Welke maatregelen op vlak van werk en ondernemen?

De nieuwe maatregelen hebben ook betrekking op de werkvloer en bedrijven. Meer bepaald:

  • Telewerk blijft aanbevolen op de werkvloer.
  • Testcapaciteit en tracing wordt uitgebreid
    Ook op het gebied van testing werden een aantal beslissingen genomen om de testcapaciteit alsook het aantal testcentra te verhogen en de huisartsen te ontlasten. Belangrijk daarbij zijn de extra triagecentra door de regio's en het stimuleren van iedereen die getest is om de testresultaten rechtstreeks van het internet te halen, onder meer via mijngezondheid.be. Voor de tracing wordt op 30 september de mobiele applicatie Coronalert gelanceerd.
  • De quarantaine wordt verkort en vereenvoudigd:
    Vanaf 1 oktober geldt niet meer de quarantaine van 14 dagen, maar een kortere quarantaine.
    • Symptomen? Iemand met symptomen moet zich onmiddellijk 7 dagen isoleren en contact opnemen met zijn arts om zich zo snel mogelijk te laten testen. Als de test positief is, blijft de persoon in quarantaine. Bij een negatieve test mag hij uit quarantaine zodra zijn klinische situatie dat toelaat.
    • Geen symptomen? Een asymptomatische persoon die nauw contact had met iemand die positief heeft getest, moet, zodra hij dit verneemt of wordt gecontacteerd door contacttracing, onmiddellijk 7 dagen in quarantaine gaan. De 7 dagen tellen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met de besmette persoon. Op de 5e dag moet hij zich laten testen. Als de test positief is, wordt de quarantaine met nog eens 7 dagen verlengd. Bij een negatieve test stopt de quarantaine na de 7e dag.
  • Reizen naar rode, oranje en groene zones
    • Rode zones: Reizen naar rode zone is niet langer verboden, maar wordt sterk afgeraden.
      Wel blijft, na een verblijf van minstens 48 uur in de rode zone en 48 uur in België, quarantaine verplicht bij terugkeer uit die rode zone .
      Op dag vijf moet de persoon zich laten testen. Hij kan aan deze verplichting ontsnappen indien ze een zelfevaluatiedocument invullen en na analyse daarvan groen licht krijgen.
      Deze instructies gelden niet voor mensen die minder dan 48 uur in een rode zone en in België verblijven, zoals grensarbeiders.
    • Oranje zones: Bij de terugkeer uit een oranje zone is een test niet langer aanbevolen.
  • Winkelen: er geldt geen beperking wat winkelen betreft naar aantal personen of naar tijd.

Je vindt hier het aangepaste Ministerieel Besluit. De RVA past op dit ogenblik zijn FAQ hieraan aan.

Tijdelijke werkloosheid voor opvang kinderen?

Mogelijk las je er al over in de media. Het corona-ouderschapsverlof eindigt op 30 september. Ouders met kinderen die thuis moeten blijven omwille van het coronavirus zouden vervolgens beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid overmacht. Deze regeling wordt op dit ogenblik behandeld in de Kamercommissie sociale zaken. Minister Muylle laat weten dat de regeling onmiddellijk ingaat.

Een werknemer zou de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht bij de werkgever en vervolgens bij de RVA kunnen aanvragen omdat: 

  • een minderjarig kind dat met hem samenwoont hetzij niet naar het kinderdagverblijf kan gaan, hetzij niet naar school kan gaan, omdat het kinderdagverblijf, de school of een deel van de school wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken
  • een kind met een handicap dat hij ten laste heeft, ongeacht de leeftijd van dat kind, niet naar een centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan, omdat dit centrum wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

De werknemer kan voor de duur van de onmogelijkheid om naar het kinderdagverblijf, de school of het centrum voor opvang te gaan, aanspraak maken op uitkeringen als tijdelijk werkloze wegens overmacht en dit op basis van een attest van het kinderdagverblijf, van de school of van het centrum voor opvang van gehandicapte personen.

We verzamelen op dit ogenblik bijkomende informatie en houden je op de hoogte, mail ons gerust met bijkomende vragen.

Ben je op zoek naar bijkomende informatie?
Op www.fevia.be/coronavirus vind je als Fevia-lid het antwoord op verschillende vragen met onder andere een antwoord op de vraag: "Wat als een werknemer positief test op COVID19?" en bijhorend draaiboek.