Danone, Cargill en Nuscience onderscheiden als fabrieken van de toekomst

23.02.2021

Brussel, 23 februari 2021 – Vlaamse voedingsbedrijven transformeren hun fabrieken tot hoogtechnologische sites die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Dat bevestigen de ‘Factory of the Future Awards’, waar met Danone Rotselaar en Cargill Izegem opnieuw twee voedingsbedrijven in de prijzen vallen. Ook de specialist in diervoederadditieven Nuscience (Royal Agrifirm Group), die in 2017 al laureaat was, zag zijn award herbevestigd. Opvallend: de drie laureaten verwijzen naar de centrale rol van de medewerkers in dat transformatieproces.

De Factory of the Future Awards belonen toekomstgerichte bedrijven die zich met zeven cruciale transformaties voorbereiden op de uitdagingen van de industrie 4.0. En die transformaties zijn levensbelangrijk voor Vlaamse voedingsbedrijven volgens sectorfederatie Fevia Vlaanderen en speerpuntcluster Flanders’ FOOD, die mee het initiatief ondersteunen. “Blijven investeren in innovatie en automatisering, met oog voor samenwerking en voor de medewerkers, zorgt ervoor dat Vlaamse voedingsbedrijven internationaal competitief blijven en sneller kunnen inspelen op de trends van de toekomst,” aldus Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen.

Danone: erkenning voor de groene #foodheroes in Rotselaar

Zuivelproducent Danone investeert sinds de jaren ’60 in haar fabriek in Rotselaar, waar in 1994 Actimel werd uitgevonden. Vorig jaar, in volle coronacrisis en in amper 6 maanden tijd, lanceerde Danone vanuit Rotselaar ook een plantaardige versie van Actimel. Het bedrijf verwijst naar de intensieve samenwerking tussen haar #foodheroes en haar partners. Diezelfde samenwerking en de investering in een waterzuiveringsinstallatie zorgen er ook voor dat de watervoetafdruk van de fabriek in Rotselaar vorig jaar met 75% daalde.

Site-manager Jurgen Berckmans is dan ook fier op de Factory of the Future Award: “Deze mooie erkenning hadden we nooit kunnen verkrijgen zonder onze mensen, onze #foodheroes. En tegelijkertijd dankzij een bloeiende samenwerking met onze partners. We zijn dan ook ontzettend fier dat we ons voortaan ‘Fabriek van de Toekomst’ mogen noemen. Het is dé erkenning van ons pioniers-DNA binnen Danone in Europa, van de jarenlange focus om van deze productiesite een innovatieve, groene en menselijke werkomgeving te maken.”

Cargill: elke dag verbeteren in Izegem

Cargill investeert al meer dan 20 jaar in haar raffinaderij voor plantaardige oliën in Izegem en focust daarbij expliciet op de rol van medewerkers. Het bedrijf betrekt haar medewerkers en geeft hen de vrijheid, ondersteuning en middelen om zelfstandig bij te dragen aan het constant verbeteren van de resultaten. Digitalisering speelt een belangrijke rol en zorgt ervoor dat operatoren constant data krijgen om productieprocessen bij te stellen en te verbeteren.

“Bij Cargill Izegem investeren we in de groei van onze mensen en geven we hen een duidelijke visie waarin ze zichzelf herkennen. Het doel is om enthousiaste en betrokken mensen te ontwikkelen die weten wat er van hen verwacht wordt, slim en efficiënt samenwerken en elke dag willen verbeteren. Als we hier succesvol zijn dan is dat omdat onze mensen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en dat ze elkaar en de organisatie vertrouwen. Onze slogan “Filling Lives CLEVER together” vat die aanpak perfect samen,” zegt een trotse Marco Moes, Plant Superintendent van Cargill Izegem.

Nuscience (Royal Agrifirm Group): verdubbeling productiecapaciteit

Met Nuscience (Royal Agrifirm Group) kreeg ook een derde bedrijf uit de voedingsketen een Factory of the Future Award en dat al voor de tweede keer. De specialist in additieven voor diervoeder viel reeds in 2017 in de prijzen met zijn state-of-the-art fabriek in Drongen, waar digitalisering onder andere voor een betere traceerbaarheid zorgt. Met een combinatie van best practices en nieuwe concepten, veelal ontworpen door eigen medewerkers, bleef Nuscience (Royal Agrifirm Group) investeren in haar slimme fabriek net naast de E40.

“Voedselveiligheid en flexibiliteit naar onze klanten toe staan centraal. We willen op elk moment kunnen inspelen op de snel veranderende vraag vanuit de markt. Elk detail is daarbij belangrijk en we blijven de fabriek in Drongen dan ook constant optimaliseren. Daardoor konden we onze productiecapaciteit verdubbelen. Ook onze medewerkers hebben hierin een centrale rol. Zij zijn altijd heel nauw betrokken bij zo’n verbeterprojecten we en investeerden de voorbije jaren ook veel in onze mensen, bijvoorbeeld via opleidingen,” zegt Chris Mercier, Operations Manager Agrifirm EMEA.

Andere voedingsbedrijven inspireren

“Dat voedingsbedrijven de voorbije jaren goed scoorden op de Factory of the Future Awards is ook een inspiratie voor de gehele sector om te blijven investeren in de zeven transformaties die nodig zijn in het kader van de industrie 4.0,” zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de Vlaamse voedingsindustrie. Flanders’ FOOD organiseert daarom op 4 maart het online Transformers event, waar zowel de nieuwe laureaten als Vandemoortele, laureaat in 2020, hun ervaring en inzichten delen.

Meer info op www.flandersfood.com/event/2021/transformers-1