Evenwichtig eten, voldoende bewegen: Fonds voor Voeding en Welzijn ondersteunt 12 projecten

14.06.2018

“Hang niet voortdurend met een zakje chips voor de tv, maar ga buiten spelen en eet een appel.” Dit soort boodschappen in de praktijk omzetten, is niet altijd evident voor kinderen en jongeren. Het Fonds voor Voeding en Welzijn geeft daarom jaarlijks steun aan projecten die kinderen en jongeren ertoe aanzetten evenwichtiger te eten en meer te bewegen. Dit jaar krijgen 12 projecten een duwtje, waarvan de ruime meerderheid zich inzet om ook kinderen uit kwetsbare gezinnen gezonder te laten leven.

Een ‘groene’ speelplaats die actief spelen uitlokt, een project om gezonde sportsnacks en dranken te integreren in de werking van de sportclub, gezond koken met de onverkochte producten van de vroegmarkt, een naschools bewegingsaanbod, een zomerkamp op de bioboerderij voor maatschappelijk kwetsbare kinderen, zelfgekweekte groenten verwerken in het sociale restaurant…

In alle regio’s kon dit Fonds van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, opnieuw prachtige projecten selecteren die veel kinderen bereiken voor wie een evenwichtige, gezonde eet- en levensstijl niet altijd vanzelfsprekend is.

“Voor de Belgische voedingsindustrie is de strijd tegen ziektes als obesitas een prioriteit waarin ook wij onze verantwoordelijkheid opnemen. Onze bedrijven doen dat door producten op de markt te brengen met een verbeterde samenstelling, door kleinere porties aan te bieden of door hun marketing te richten op producten met minder calorieën. Maar als federatie vinden we het belangrijk om ook lokale initiatieven te steunen die jongeren helpen om dagelijks gezondere keuzes te maken”, zegt Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia.

Het Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, steunt dit jaar 12 projecten met in totaal 51.650 euro. Vier ervan situeren zich in Vlaanderen (Genk, Herselt, Kasterlee en Leuven-Wilsele), drie in Brussel en vijf in Wallonië. In bijlage vindt u een beschrijving van alle geselecteerde projecten, die elk maximaal 5.000 euro ontvangen, evenals contactgegevens.

Het Fonds voor Voeding en Welzijn geeft hiermee al voor het elfde jaar steun aan projecten met deze missie. In die periode werden ruim 130 initiatieven gesteund, met in totaal ruim 650.000 euro.

Een nieuwe projectoproep zal in oktober 2018 gelanceerd worden.