Functionele Voeding: FEVIA nuanceert kritiek van Patrick Mullie

11.01.2011

Naar aanleiding van de artikels die vanochtend in de Vlaamse pers verschenen aangaande het boek “Eet je gezond” van Patrick Mullie, wenst FEVIA, de Federatie van de Voedingsindustrie, enige nuances en bijkomende informatie aan te brengen. 

  1. De voedingsindustrie heeft functionele voeding nooit gepositioneerd als vervangmiddel van een gezonde levensstijl, zoals wordt gesuggereerd. In tegendeel, het is altijd het standpunt van de producenten van functionele voedingsmiddelen geweest dat deze passen in een gezonde levensstijl, gebaseerd op evenwichtige voeding en voldoende fysieke beweging. Het is precies in aanvulling op deze gezonde levensstijl dat functionele voedingsmiddelen, door hun samenstelling, een optimaal positief effect hebben op het functioneren van ons lichaam en onze gezondheid.
  2. In het kader van het proces van regelgeving van voeding- en gezondheidsclaims op Europees vlak, staat het EFSA (European Food Safety Agency) in voor de wetenschappelijke validatie van de zogenaamde gezondheidsclaims, waarmee functionele voedingsmiddelen aangeprezen worden. Tot vandaag heersen nog heel wat misverstanden tussen het EFSA en de voedingsindustrie aangaande de criteria die ter evaluatie worden gebruikt. Daarom vraagt Fevia de nodige transparantie en verduidelijking omtrent dit proces van regelgeving. 
  3. De Europese Commissie zal op basis van de EFSA-adviezen in de loop van 2011 een beslissing nemen over de uiteindelijke toelating van deze claims. FEVIA en haar leden hopen dat deze reglementering eindelijk een einde zal maken aan de huidige verwarring, waarnaar ook dr. Mullie verwijst. 

FEVIA is er van overtuigd dat functionele voedingsmiddelen wel degelijk hun plaats hebben in het kader van een gezonde levensstijl. 

Perscontact 

Chris Moris – Directeur-Generaal (0475 80 58 39)