Succesvolle Vlaamse flitsmarathon tegen zwerfvuil en sluikstort krijgt vervolg in 2018

11.12.2017

Persbericht Mooimakers

Eerste Vlaamse Handhavingsweek levert meer dan 350 pv’s en 1.250 GAS-vaststellingen op

De verscherpte controles tijdens de allereerste Handhavingsweek leverden meer dan 1.600 GAS-vaststellingen en pv’s op voor sluikstorten en zwerfvuil. De werkelijke resultaten liggen nog een stuk hoger, aangezien niet alle handhavers hun acties registreerden. “Maar het allerbelangrijkste resultaat is het afschrikkend effect van zo’n Handhavingsweek, en het krachtige signaal dat het ons menens is met de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort”, zegt Vlaams minister Joke Schauvliege.

De eerste Vlaamse Handhavingsweek – een flitsmarathon tegen zwerfvuil en sluikstort, zeg maar - liep van 18 tot 24 september en is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). Verspreid over de vijf Vlaamse provincies registreerden zo’n 1.000 handhavers ( waarvan 45% politieagenten, 22,6% GAS-ambtenaren, 14,3% gewestelijke toezichthouders en 18,1% lokale en andere toezichthouders) hun deelname aan de Handhavingsweek. Registratie was niet verplicht, dus zowel het aantal deelnemende handhavers als de resultaten van hun controles liggen nog een stuk lager dan het werkelijke aantal.

In totaal werden tijdens de Handhavingsweek 1.127 GAS-vaststellingen en 315 pv’s geregistreerd voor sluikstorten. In ongeveer een derde van de gevallen is de dader bekend, andere sluikstorters worden nog opgespoord. Voor zwerfvuil - bijvoorbeeld sigarettenpeuken of papiertjes die worden weggegooid – kwamen daar nog eens 118 GAS-vaststellingen en 31 pv’s bij. Een duizendtal mensen werd aangesproken op hun gedrag en aangemaand om hun afval op te ruimen zonder dat het tot een sanctie kwam.

“We zijn tevreden met de resultaten van de verscherpte controles. De allereerste Handhavingsweek is op verschillende vlakken een geslaagde primeur”, benadrukt minister Schauvliege. “Zoals de flitsmarathon snelheidsduivels afschrikt, moet de Handhavingsweek mensen ook twee keer doen nadenken voor ze sluikstorten of zwerfvuil achterlaten. Tegelijkertijd is het ook een hart onder de riem van al die mensen die zich wél aan de regels houden: zij merken dat het ons menens is met de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort, dat overtreders niet straffeloos hun gang kunnen gaan en dat de pakkans omhoog gaat.”.

Mooimakers wil de Handhavingsweek volgend jaar herhalen. “Uiteraard is handhaving slechts een onderdeel van onze integrale aanpak van sluikstort en zwerfvuil, en uiteraard voeren we die strijd het hele jaar door. Maar we zien toch dat zo’n Handhavingsweek voor extra zichtbaarheid en extra aandacht voor de problematiek zorgt. En in West-Vlaanderen, waar vorig jaar al een gelijkaardige actie werd gehouden, schatten de mensen de pakkans dit jaar ook al hoger in. Herhaling werkt.”.