Voedingsindustrie steunt nieuwe voedingsaanbevelingen Hoge Gezondheidsraad

01.10.2019

Brussel, 1 oktober 2019 - Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, verwelkomt de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Hoge Gezondheidsraad vandaag lanceerde. De zogenaamde ‘Food Based Dietary Guidelines’ zijn wetenschappelijk onderbouwd, zetten duidelijke prioriteiten en geven de richting aan om te komen tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon. “Deze aanbevelingen moeten de komende jaren mee de basis zijn voor het beleid rond voeding en gezondheid. Ze leggen duidelijke prioriteiten, met bovenaan de lijst meer producten met volkoren granen en vezels. Dit helpt onze Belgische voedingsbedrijven om gericht te blijven innoveren en mee de gezonde keuze gemakkelijker te maken”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia.

Richtlijnen met een focus

Duidelijke en positieve boodschappen rond de consumptie van meer volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden moeten in de toekomst het verschil maken. Een verandering van consumptiegedrag binnen deze productgroepen is volgens de aanbevelingen prioritair.

“Tot nu toe ging het debat rond voeding en gezondheid te vaak over symbooldossiers. Maar intussen veranderde de Belg wel zijn consumptiepatroon. Door de focus te verleggen naar de prioriteiten van de ‘Food Based Dietary Guidelines’ kunnen we de komende jaren echte gezondheidswinsten nastreven in ons land. We roepen overheden dan ook op om in nauw overleg met de voedingsindustrie en alle betrokken partijen een beleid te bouwen rond deze aanbevelingen”, zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. 

Belgische voedingsindustrie blijft innoveren

Alle voedingsproducten krijgen hun plaats in dit advies, dus ook de verwerkte voeding. Logisch ook, want voedingsfabrikanten spelen met hun innovaties in op de noden en bezorgheden van hedendaagse consumenten. Denk daarbij aan veranderende nutritionele behoeften, de strijd tegen voedselverspilling en de vraag naar meer gebruiksgemak.

Net zoals met het Convenant Evenwichtige Voeding wil ook hier de voedingsindustrie verder haar verantwoordelijkheid opnemen. “Ook wij kunnen en willen helpen om de aanbevelingen te realiseren. De doelstelling is om binnen 5 jaar via de voedselconsumptiepeiling een bijkomende verbetering te zien van het voedingspatroon van de Belgen”, zegt Bart Buysse. “We bevestigen bij deze dan ook aan de Belgische overheden dat de voedingsindustrie een partner blijft in dit verhaal.”