100-jarige smaakmaker Lecocq Flavours in volle groei

22.06.2021

Al vier generaties lang ontwikkelt Lecocq Flavours een breed gamma aan vloeibare aroma’s en destillaten. Alles begon in 1921 in Hasselt, toen Achille Lecocq zijn aromabedrijf oprichtte in de jeneverstad Hasselt. Nu 100 jaar later is het Limburgse bedrijf in volle groei en wil ze verder uitbreiden. 

Lecocq Flavours op ieders bord

Een quizvraag: welk Limburgs bedrijf gaat bij iedereen over de tong? De kans dat je het antwoord weet, is klein. Maar aroma’s van Lecocq Flavours proef je elke dag. Dat maakt het Zonhovense bedrijf dan ook uniek. Lecocq Flavours geeft dus smaak aan heel wat dranken, voedsel en snoepgoed. 

Zaakvoerder Olivier Lecocq: “Onze roots liggen in de alcoholische sector, maar vandaag leveren we aan verschillende sectoren. Als je bijvoorbeeld in ons land een vanille-ijsje eet, dan komen de aroma’s wellicht van bij ons. Verder zijn heel wat chocoladefabrikanten hier kind aan huis, en ga zo maar door. De eindconsument kent ons niet, maar proeven ons elke dag.” 

De aroma’s van Lecocq Flavours proef je elke dag

Inspelen op trends

De R&D-afdeling is het kloppend hart van Lecocq Flavours

De R&D-afdeling is het hart van het bedrijf. Business-partner Eveline Sticker: “Daar worden de aroma’s op punt gesteld, doen we aan ontwikkeling en is er kwaliteitscontrole. We maken samen met de klant unieke recepturen en aroma’s. Die co-creatie, daar zetten we sterk op in.” 

“Koosjer, halal, vegan en bio-aroma’s zitten de laatste jaren in de lift”, vult Olivier aan. “Daarnaast zien we dat de klant vaker om maatwerk vraagt. Kijk bijvoorbeeld naar de drankensector. Hoeveel water met smaakjes bestaan er vandaag wel niet? En dan spreken we nog niet over de grote variëteit aan biersoorten, gin en niet-alcoholvrije dranken. Ook de smaken van de ijsjes zijn meer gevarieerd, denk maar aan Marshmellow-ijs of ijs met een chili-smaak. Dat was vroeger ondenkbaar. We spelen daar perfect op in.”

Internationale speler

Een groot deel van de vloeibare aroma’s wordt uitgevoerd naar het buitenland, tot zelfs naar Afrika. Olivier licht toe: “Bijna de helft van de omzet halen we uit West-Afrika, naar landen zoals Ghana, Sierra Leone, Liberia. We voeren sinds de jaren zeventig heel wat aroma’s uit voor de drankindustrie daar. Dat gaat echt om aanzienlijke hoeveelheden. Met de aroma’s die wij maken, maken ze heel wat ‘afgewerkte drank’ daar. Als iemand in West-Afrika een cognac of gin drinkt van een lokale drankenproducent dan is dat ook een beetje een Limburgs drankje.” 

Met haar 100-jarig bestaan, wil Lecocq Flavours haar naambekendheid vergroten en uiteraard groeien. Net daarom zijn ze dringend op zoek naar extra personeel. “Onze bedrijfspand is trouwens te klein aan het worden” vult Olivier aan. “We gaan dus uitbreiden. Alles is 100 jaar geleden gestart in Hasselt, in 2005 zijn we dan naar Zonhoven uitgeweken. Ooit terugkeren naar Hasselt is een droom.”

Lecocq Flavours voert sinds de jaren zeventig heel wat aroma’s uit voor de drankindustrie in Afrika