3 troeven om jonge talenten aan de haak te slaan

28.03.2022

Onbekend is onbemind. In de ‘war for talent’ staan voedingsbedrijven voor de uitdaging om hun troeven optimaal uit te spelen bij jonge talenten. Als sector zetten we daarvoor het merk Food At Work in en dagen we met innovatiewedstrijden studenten uit om alvast te proeven van een job in de lekkerste sector. Op 27 april ontdek je tijdens het Food Forward Event hoe die deelnemende studenten vorm willen geven aan de voeding van de toekomst. Wij polsen bij de deelnemers en juryleden alvast met welke 3 troeven voedingsbedrijven jong talent kunnen aantrekken. 

 

Wist je dat?

•  De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever van België

•  Onze bedrijven geven werk aan meer dan 96.000 food heroes
•  75% van de vacatures zijn knelpuntberoepen
•  Als hoogtechnologische sector zetten we in op duaal leren en op het versterken van het STEM-onderwijs

1. Een job in de voeding heeft maatschappelijk nut

“Met een STEM-job bij een voedingsbedrijf kan je jouw stempel op de wereld drukken”, vertelt Hilde Wynen van opleidingsfonds Alimento aan Het Laatste Nieuws. En eigenlijk kunnen we het niet beter samenvatten. We zijn een sector die dicht bij de maatschappij staat en naar oplossingen zoekt voor de vele uitdagingen die op ons afkomen. Denk aan het maken van voeding met een evenwichtigere productsamenstelling, en dat met zo weinig mogelijk impact op het milieu. 

Met de Food At Work Ecotrophelia Awards geven we jonge food heroes een voorsmaakje van een carrière binnen onze sector. De opzet is duidelijk: maak een innovatief en duurzaam voedingsproduct, stel een businessplan op en presenteer die aan een vakjury. Als student krijg je zowel de pet op als CEO, Marketing Manager, Sustainability Advisor en R&D-medewerker.

Die laatste rol spreekt deelneemster Clara Breugelmans aan: “Van een rauwe grondstof een heerlijk product maken, heeft iets magisch. Voeg bij een droge graankorrel, bloem en water toe en dan tover je een heerlijk, vers brood op tafel. Dat is fantastisch.” 

2. Wetenschap en voeding gaan hand in hand

Van het maken van evenwichtige voeding tot het waken over de kwaliteit, het verwerkingsproces tot het verpakken van het product: doorheen elk proces komt wetenschap bij kijken. Voedingsbedrijven investeren bovendien in nieuwe technologieën, en door de toenemende automatisatie en robotisering is de sector volop in verandering. Onze sector heeft meer dan ooit nood aan STEM talent voor de vele beschikbare knelpuntberoepen.

Die talenten zijn broodnodig voor het bedenken van nieuwe recepturen of het optimaliseren van de kwaliteitscontrole bij het bakken van koekjes bijvoorbeeld. Wiebe Saerens is een ex-deelnemer van de Food At Work Ecotrophelia Awards. Sinds vorig jaar maakt hij deel uit van de jury van de innovatiewedstrijd. Na z’n opleiding ingenieurswetenschappen ging Wiebe aan de slag binnen de Solina Group bij NEXTERA, waar ze plantaardige alternatieven maken voor vlees, vis en kaas.

“Eén van onze meest recente ontwikkelingen is een veganistisch alternatief voor tonijn. Dat is niet eenvoudig, want je moet dezelfde textuur en smaak nabootsen van een echt blikje tonijn. Maar dat is ook net het boeiende aan deze job. De R&D-afdeling is mijn speeltuin, waarin ik met het team experimenteer met plantaardige oplossingen”, aldus Wiebe.

Op de website van onze sectoraal merk Food At Work vinden jongeren een brede waaier aan STEM-beroepen. Van wetenschappers, tot technici, ingenieurs en wiskundigen: you name it, we have it and we want them!

3. Talenten levenslang uitspelen? Hierzo!

Je leest het: door de toenemende digitalisering evolueert de voedingsindustrie in sneltempo. We willen werknemers mee laten groeien met het bedrijf en zetten daarom in op futureproof loopbanen.

“Met het Loopbaanfonds Voedingsindustrie bieden we onze food heroes ondersteuning en bijscholing aan doorheen hun hele carrière”, vertelt Anke Grooten, Social Affairs Director bij Fevia.

Het Loopbaanfonds biedt werknemers extra opleidingsmogelijkheden, loopbaanbegeleiding, coaching en een bijdrage in de kosten van de kinderopvang. “Want een goede work-life balance is belangrijk”, voegt Anke hieraan toe.

Romain Tittelbach, een huidige deelnemer van de innovatiewedstrijd en student aan Haute Ecole Charlemagne bevestigt dat het allemaal draait om het vinden van een goed evenwicht: “Werken in de voedingsindustrie gaat veel meer dan enkel een product op de markt brengen. De Food At Work Ecotrophelia Awards leert mij dat het gaat om het totaalpakket: van een goede samenwerking met collega’s tot je goed voelen in je vel”.

Simon Torfs is elektrotechnieker bij FrieslandCampina en volgde een opleiding elektriciteit via het Loopbaanfonds. Wist je dat ons opleidingsfonds Alimento deze cursussen mee betaalt?

Benieuwd welk team de Food At Work Ecotrophelia Awards wint? Afspraak op 27 april op het Food Forward Event in Docks Dome in Brussel. Naast de prijsuitreiking schotelen we je ook een resem inspirerende sprekers voor rond trends in onze sector en sluiten we af met een feestelijke netwerkreceptie. Tot dan!