3 Vlaamse voedingsfabrieken bekroond als “Factory of the Future”

07.02.2023

Voor wie nog nooit een voedingsfabriek bezocht, is het misschien een eye-opener, maar de Vlaamse voedingsindustrie is een state-of-the-art sector. Het bewijs? Met Barry Callebaut, Pomuni en Vandemoortele vallen maar liefst 3 Vlaamse voedingsbedrijven in de prijzen bij de “Factory of the Future” awards. Als voorlopers investeerden ze elk in zeven transformaties om hun fabrieken toekomstbestendig te maken, onder andere door te automatiseren en digitaliseren met aandacht voor de rol van hun “food heroes”. 

Velen hebben de mond vol over “industrie 4.0”, de trend waarbij fabrieken meer toekomstbestendig worden dankzij automatisering, digitalisering en het gebruik van data. Met de Factory of the Future awards belonen de federaties en speerpuntclusters van de grootste industriële sectoren, waaronder Fevia Vlaanderen en Flanders’ FOOD, bedrijven die daarin vooroplopen.

“Dat Vlaamse voedingsfabrieken goed scoren op de Factory of the Future awards is geen toeval,” zegt Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen. “In turbulente tijden staan onze bedrijven meer dan ooit voor de uitdaging om competitief te blijven, producten van topkwaliteit te leveren en steeds duurzamer te produceren”. Inge Arents, van Flanders’ FOOD vult aan: “Voedingsbedrijven investeren daarvoor onder andere in op smart- en eco-production, onderzoek naar sensoren, digitalisering en robotisering, maar steeds met veel aandacht voor de rol van hun werknemers. We zijn dan ook heel fier dat we dit jaar met Barry Callebaut, Pomuni en Vandemoortele drie laureaten uit onze lekkerste sector hebben!”

Barry Callebaut transformeert naar een “smart factory”

Barry Callebaut krijgt de erkenning als Factory of the Future voor zijn productiesite in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld. Die evolueerde de voorbije jaren naar een echte “smart factory”, waar operatoren tijdens het productieproces in real-time zicht krijgen op de data van de machines waarmee ze werken. Barry Callebaut ontwikkelde daarnaast een systeem van “virtual assistance”: een soort co-piloot die ook recenter gestarte medewerkers begeleidt om de kwaliteit van de chocolade constant te houden, rekening houdend met de variaties in de natuurlijke grondstoffen. Bovendien werkte het team in Wieze de voorbije jaren ook mee aan de ontwikkeling van baanbrekende innovaties, zoals de “Ruby” chocolade en WholeFruit Chocolate. 

Tom Van Echelpoel, Plant Manager van de fabriek in Wieze licht toe: “Wij zijn enorm trots met deze award.  Het is een beloning voor de vele inspanningen die onze teams de afgelopen jaren hebben geleverd om onze fabriek in Wieze te transformeren tot een ‘smart factory’. En die ‘smart factory’ blijft onze mensen centraal stellen door ze te ondersteunen met de juiste informatie op het juiste moment.”

Pomuni Frozen groeit 15% dankzij automatisatie en robotisatie

Ook Pomuni Frozen wint voor het eerst de “Factory of the Future”. In de fabriek in Ranst werken ze aan de aardappel van de toekomst met een productieproces dat volledig geautomatiseerd is. Geen enkele medewerker raakt het product nog aan, vanaf de aanvoer van verse aardappelen tot het verpakken en invriezen van de kroketjes en pommes duchesses die er van de band rollen richting retailers, groothandelaars en foodservice. De medewerkers krijgen in de plaats een meer controlerende functie. Zo kunnen operatoren aan de hand van tablets, smartphones en digitale kiosken het proces opvolgen en bijsturen waar nodig. Bovendien is de fabriek zodanig georganiseerd dat het team heel snel en flexibel de lijnen kan ombouwen om verschillende types aardappelproducten te produceren.

Peter Ohms, Operations Director Pomuni Frozen, is dan ook fier op zijn team: “We zijn er de afgelopen twee jaar samen in geslaagd een groei van 15% te realiseren, mede dankzij de transitie naar een volledige automatisatie en robotisatie van de infrastructuur. Door die automatisatie te combineren met voortdurende bijscholing van het team konden we groeien ondanks een krappe arbeidsmarkt. De zeven transities van de Factory of the Future hielpen ons bij Pomuni om concurrentieel te blijven op een volatiele wereldmarkt. Kortom: met onze Pomuni-familie van potato-heroes geven we er dagelijks een patat op om dit future proof succes verder te zetten!”

Vandemoortele vindt evenwichtige combinatie van mens en machine

Vandemoortele kreeg in 2020 al een eerste keer de erkenning als Factory of the Future voor haar fabriek in Izegem, waar het voornamelijk margarines en (frituur)vetten produceert, zowel eigen merken als private label. Dat het bedrijf opnieuw in de prijzen valt, is een bijzondere erkenning voor de integratie van automatisering en geavanceerde technologie in het machinepark enerzijds, alsook de uitzonderlijke toewijding en vaardigheden van alle medewerkers anderzijds. Die evenwichtige combinatie van mens en machine, aangevuld met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid, is nog steeds de visie waarmee Vandemoortele Izegem aan de slag gaat en invulling geeft aan de missie om de referentiefabriek te zijn, zowel intern als extern. 

Stéphane Casteleyn, Site Manager: “Ondanks de wereldwijde crisisperiodes tussen 2020 en 2022, omwille van Covid-19 en de oorlog in Oekraïne, hebben we de pauzeknop niet ingedrukt, maar zijn we blijven evolueren. Flexibiliteit, weerbaarheid en het doorzettingsvermogen binnen onze organisatie waren hierbij essentieel. Omdat we opnieuw heel trots zijn op het parcours dat alle teams de afgelopen drie jaar afgelegd hebben, hebben we besloten om opnieuw deel te nemen. Niet voor de award an sich, maar als erkenning voor het geleverde werk van onze medewerkers.