9.10.2019 - Infosessie: Verbeter de recyclage van je verpakkingen en bezoek een sorteerinstallatie

24.09.2019

Wil je weten hoe recycleerbaar je verpakking nu echt is? Wat gebeurt er met de verpakkingen in de nieuwe blauwe zak? Hoe zorg je dat je verpakkingen beter recycleerbaar zijn? Ontdek het op één van de infosessies die Fevia organiseert samen met Fost Plus. Je krijgt hierbij ook de kans om een PMD sorteerinstallatie te bezoeken. Aarzel dus niet om je in te schrijven.

We moeten met z'n allen de recyclage van verpakkingen omhoog krikken, om te voldoen aan de nieuwe wettelijke vereisten, maar ook om de milieu-impact van voedingsproducten toonbaar te verminderen. De uitbreiding van de blauwe zak naar andere plastic verpakkingen dan enkel flessen en flacons is daarbij een belangrijke stap. Maar die nieuwe stromen in de blauwe zak zijn in de praktijk nog niet allemaal goed recycleerbaar. Hoe kan je er als bedrijf voor zorgen dat de recyclage van je verpakkingen beter verloopt?

Fevia organiseert hiervoor twee praktische infosessies samen met Fost Plus. We geven je praktische richtlijnen die nuttig zijn bij de keuze of het ontwerp van verpakkingen. We leggen uit wat er feitelijk gebeurt bij de sortering en recyclage en wat belemmerende factoren zijn. We nemen je mee in een PMD sorteerinstallatie die de nieuwe blauwe zak uitsorteert. Je kan al je praktische vragen over je verpakkingen op ons afvuren. 

Praktisch

We organiseren twee infosessies in oktober, één in het Nederlands en één in het Frans. Beide gaan door in het PMD sorteercentrum Valtris bij Charleroi (Rue du Déversoir 1, Couillet).

  1. Op 9 oktober 2019 in de namiddag - Nederlandstalige sessie: schrijf je hier in
  2. Op 25 oktober 2019 in de namiddag - Franstalige sessie: schrijf je hier in

Programma

Sprekers: Fost Plus, Plarebel (materiaalorganisatie kunststoffen), Fevia

Ontvangst vanaf 13h15

13h30 Verwelkoming
13h35 Wat speelt er? Wat betekent dit concreet?
13h45 Uitbreiding blauwe zak - Algemeen
13h55 Recycleerbaarheid van PMD verpakkingen
  Algemene praktische richtlijnen/principes, specifieke verpakkingen, perspectieven voor bedrijven, verwachtingen naar de toekomst
14h45 Papier als alternatief? Bewaak de recycleerbaarheid
14h50 Algemene vragen
15h05 Koffiepauze
15h15

Parallelle sessies

  • Bezoek PMD sorteerinstallatie
  • Vragen over concrete verpakkingen
16h15

Parallelle sessies

  • Omwisseling van de 2 groepen
17h15 Einde

Breng je verpakkingen mee

Breng gerust je eigen verpakkingen mee naar de infosessie en stel de vragen die je hebt. Laat je uit praktische overwegingen op voorhand al weten welke verpakkingen je zal meenemen (via lds@fevia.be )?

Inschrijving

Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven is verplicht en kan via de links hierboven. Leden van Fevia nemen gratis deel.