Agristo gaat voor groene energie

16.03.2021

Bij Agristo werken ze aan een duurzame toekomst voor het bedrijf, met hergebruik van water en alternatief transport. En voortaan produceert de diepvriesaardappelproducent ook haar eigen, groene energie. Dankzij de investering in gloednieuwe zonnepanelen vermijdt Agristo jaarlijks meer dan 700 ton CO₂.

Agristo gaat voor groene energie

6128 zonnepanelen rijker

Tijdens de bouw van de fabriek in Wielsbeke werd het dak al voorzien op de komst van zonnepanelen. In samenwerking met de juiste leverancier, werden in totaal 6128 zonnepanelen geïnstalleerd. Agristo kan jaarlijks zo’n 1865 MWh aan groene stroom opwekken.

Om even de vergelijking te maken: een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks 3,5 MWh aan elektriciteit. Met de nieuwe installatie zou het bedrijf ongeveer 530 gezinnen van groene stroom kunnen voorzien. Maar uiteraard zal Agristo alle opgewekte energie zelf héél goed kunnen gebruiken!

700 ton CO2 minder

Agristo verbruikt veel energie om machines aan te sturen, frieten in te vriezen en de vrieshuizen op temperatuur te houden. Alle zonnepanelen samen kunnen zo 3,5% van het elektriciteitsverbruik van haar site in Wielsbeke opvangen. Zo wordt Agristo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen én vermijdt ze jaarlijks meer dan 700 ton CO2. Een win-win situatie!

Agristo gaat voor groene energie

Duurzame groei

Naast het opwekken van groene energie, blijft Agristo ook werken aan het hergebruik van water, het verminderen en valoriseren van afvalstromen en alternatief transport. Door gezuiverd Leiewater in het productieproces te gebruiken, daalde het gebruik van leidingwater met het jaarlijks gemiddeld verbruik van 10.851 gezinnen.

Het transport kon Agristo optimaliseren door meer te vervoeren via de waterwegen en zo 20.000 vrachtwagens van de weg te halen. “En we denken al na hoe we het in de toekomst nóg beter kunnen doen,” sluiten CEO’s Hannelore Raes en Filip Wallays af.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Bekijk hier wat Fevia met haar 4 content formats voor jou kan betekenen