Airbus-Boeing conflict: 4 maanden opschorting van tarieven

08.03.2021

De EU en de VS zijn overeengekomen om de tarieven in het kader van het Airbus-Boeing conflict met 4 maanden op te schorten. Ondertussen proberen de partijen tot een langetermijn oplossing te komen.

In het Airbus-Boeing conflict zijn sinds 18 oktober 2019 Amerikaanse tarieven van toepassing op Europese exportproducten en zijn er sinds 10 november 2020 Europese tarieven van toepassing op Amerikaanse exportproducten. De EU en de VS zijn nu overeengekomen om deze tarieven gedurende 4 maanden op te schorten. 
Update: de schorsing is ingegaan op 11 maart 2021.

Fevia verwelkomt deze beslissing en ziet dit als een positieve eerste stap richting een duurzame oplossing voor dit aanslepende handelsconflict binnen de Wereldhandelsorganisatie, dat verschillende Europese sectoren in zijn greep houdt. Fevia pleit er samen met onze Europese koepel FoodDrinkEurope van bij aanvang voor om voeding en dranken buiten dit conflict te houden, dat zich binnen de luchtvaartsector situeert. Via onze contacten slaagden we erin de impact voor producenten van Belgische voeding en dranken beperkt te houden. Toch blijft dit dossier ons zorgen baren, aangezien de tarieflijsten open staan voor revisies. De VSA zijn de belangrijkste overzeese exportbestemming voor Belgische voeding en dranken, goed voor een uitvoer van 766 miljoen euro in 2019, een groei van 12% tegenover het jaar voordien. Deze eerste stap richting de-escalatie van het conflict is dus welkom, zeker nu er nood is aan mondiale relance.